15'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ριζότο με καρολίνα Σερρών, σκοπελίτικα δαμάσκηνα, φιστίκια Αιγίνης και λούζα Μυκόνου, ξεκινάμε λιώνοντας το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά.
- Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά οι κόκκοι του. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και ρίχνουμε 1 φλιτζ. τσαγιού ζωμό. Μαγειρεύουμε μέχρι να τον απορροφήσει εντελώς το ρύζι, ανακατεύοντας πολύ συχνά.
- Συνεχίζουμε, προσθέτοντας ζωμό σε δόσεις όσο μία κουτάλα της σούπας, φροντί- ζοντας να απορροφηθεί πλήρως κάθε δόση πριν προσθέσουμε την επόμενη.
- Μόλις ρίξουμε περίπου τον μισό ζωμό, προσθέτουμε τα καρότα και τον χυμό ροδιού, τον οποίο περιμένουμε να απορροφήσει το ρύζι, σαν να ήταν δόση ζωμού.
- Συνεχίζουμε να ρίχνουμε τον υπόλοιπο ζωμό, μέχρι το ριζότο να μαγειρευτεί, να μελώσει (η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 20-25 λεπτά).
- Αποσύρουμε, προσθέτουμε τα μισά φυστίκια, τη μισή λούζα, όλη την παρμεζάνα, τα δαμάσκηνα, το ξύσμα, το θυμάρι, πιπέρι, προαιρετικά λίγο αλάτι και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε το φαγητό στην άκρη για 5 λεπτά, για να ενωθούν τα αρώματα και να ζεσταθούν όλα τα υλικά.
- Ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε το αλοιφώδες τυρί και ανακατεύουμε να απλωθεί σε όλο το φαγητό.
- Μοιράζουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε τις μερίδες με τα υπόλοιπα φυστίκια, λούζα, σπόρους ροδιού και, αν θέλουμε, με λίγο καυτερό μπούκοβο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.