Για τον σεφ η σπαρταριστή φρεσκάδα της πρώτης ύλης, είτε προέρχεται από το νερό είτε από τη γη, είναι κανόνας απαράβατος. Μας τόνισε: «Τα ρεβύθια να είναι φρέσκα». Νέας εσοδείας εννοούσε. Κι αν έχετε μπάρμπα από τη Σίφνο, ας είναι και σιφναίικα.
20'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
12 ώρες και 10'
αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: για 15-17 τυλιχτάΓια τους ρεβιθοκεφτέδες
Για τη σάλτσα σύκου
Διαδικασία
Ρεβυθοκεφτέδες
- Για να ετοιμάσουμε τους ρεβυθοκεφτέδες, χτυπάμε καλά στον πολυκόφτη τα ρεβύθια μαζί με 1-2 κουταλιές νερό, ώσπου να έχουμε μια σφιχτή πάστα.
- Τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Τα ζυμώνουμε να ενωθούν καλά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα, να σφίξει.
- Πλάθουμε μικρούς κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τους βγάζουμε και τους στραγγίζουμε σε χαρτί.
Γλυκοπικάντικη σάλτσα
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το τζίντζερ, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ντομάτα και το σύκο για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε το ξίδι, το σουσάμι και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 13-15 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ρευστή μαρμελάδα.
- Σερβίρουμε με τους ρεβυθοκεφτέδες.