ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡαβανί με ινδοκάρυδοΡαβανί με ινδοκάρυδο Τούτη τη συνταγή τη δοκιμάσαμε στην Κωνσταντινούπολη φτιαγμένη από την Γιουκσέλ Ρεφικά Χατζηεχμέτογλου, μέλος μιας οικογένειας από τη μουσουλμανική μειονότητα της Κομοτηνής. Εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε. Όλο το μέτρημα γίνεται με ένα νεροπότητο και το αποτέλεσμα είναι απαλό και ζουμερό.

 

20' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 10

Για το σιρόπι

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για το ρεβανί ξεκινάμε με το σιρόπι.
  2. Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά (ζάχαρη, νερό και χυμό) για 5 λεπτά (από όταν αρχίσει ο έντονος βρασμός) και ύστερα αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Ρεβανί

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Χτυπάμε καλά τα αυγά με το μίξερ μέχρι να φουσκώσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη χτυπάμε πολύ καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε το λάδι και το γιαούρτι χτυπώντας συνεχώς. Σταματάμε το μίξερ.
  3. Προσθέτουμε στο μείγμα το σιμιγδάλι κι αμέσως μετά το αλεύρι, μαζί με το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το ξύσμα, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
  4. Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε το ρεβανί για περίπου 45 λεπτά.
  5. Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά, τρυπάμε την επιφάνειά του με ένα μαχαιράκι σε διάφορα σημεία και το περιχύνουμε με το σιρόπι.
  6. Το κόβουμε σε κομμάτια και το αφήνουμε να πιει όλο το σιρόπι. Πριν από το σερβίρισμα πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με ινδοκάρυδο ή φυστίκια τριμμένα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT