ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡαβιόλια γεμιστά με κολοκύθα και σάλτσα σελινόριζαςΡαβιόλια γεμιστά με κολοκύθα και σάλτσα σελινόριζας
1 ώρα προετοιμασία
5' μαγείρεμα
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 35'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Ζύμη

Γέμιση

Σάλτσα

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για τα ραβιόλια γεμιστά με αχλάδια και μυζήθρα ρίχνετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα με το χέρι σας.
  2. Εκεί μέσα σπάτε τα αυγά, προσθέτετε το αλάτι και δουλεύετε το μείγμα με τα χέρια για αρκετή ώρα, μέχρι να αποκτήσει ελαστικότητα και να γίνει μαλακή χωρίς όμως να κολλάει στο χέρι.
  3. Αν πάλι είναι πολύ στεγνή, προσθέτετε ελάχιστο χλιαρό νερό.
  4. Σκεπάζετε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 1 1⁄2 ώρα.

Γέμιση

  1. Σ’ ένα μπολ ανακατεύετε καλά τη μυζήθρα με τον κρόκο αυγού και τα αχλάδια.
  2. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.

Ραβιόλια

  1. Αλευρώνετε μια μεγάλη επίπεδη επιφάνεια, κατά προτίμηση ξύλινη.
  2. Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο και την ανοίγετε με τον πλάστη σε δύο αρκετά λεπτά φύλλα, όμοια σε μέγεθος.
  3. Μ’ ένα κουταλάκι του τσαγιού παίρνετε κουταλιές γέμισης και τις βάζετε τη μία δίπλα στην άλλη πάνω στο φύλλο, σχηματίζοντας παράλληλες σειρές. Ανάμεσα στις κουταλιές αφήνετε απόσταση 5 εκ. περίπου.
  4. Από πάνω βάζετε το δεύτερο φύλλο ζύμης και με το δάχτυλό σας πιέζετε ανάμεσα στους σβόλους της γέμισης, για να κολλήσουν τα δύο φύλλα.
  5. Έπειτα, με το ειδικό ροδάκι για το κόψιμο της ζύμης ή μ’ ένα μαχαίρι, κόβετε τα φύλλα σε τετράγωνα κομμάτια (ραβιόλια).
  6. Πιέζετε το κάθε ραβιόλι καλά γύρω-γύρω για να μην ανοίξει κατά το βράσιμο και βγει η γέμιση.
  7. Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνετε τα ραβιόλια και τα βράζετε για 3 - 5 λεπτά περίπου. Παράλληλα ετοιμάζετε τη σάλτσα.

Σάλτσα

  1. Σ’ ένα μπολ ρίχνετε το γάλα και το ροκφόρ (ή την γκοργκοντζόλα).
  2. Μ’ ένα πιρούνι λιώνετε το τυρί και ανακατεύετε.
  3. Ρίχνετε το μείγμα σ’ ένα βαθύ τηγάνι με βαρύ πάτο και το βάζετε να βράσει για 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
  4. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε τα τριμμένα καρύδια και ανακατεύετε.

Σερβίρισμα

  1. Μόλις βράσουν τα ραβιόλια, τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα προσεκτικά για να μην ανοίξουν και τα σερβίρετε σε πιάτα.
  2. Περιχύνετε κάθε μερίδα με 1 - 2 κ.σ. σάλτσα, πασπαλίζετε με λίγο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.

Μυστικά

• Μπορείτε να φτιάξετε τη ζύμη για τα ραβιόλια από την προηγούμενη μέρα και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο, τυλιγμένη σε μια βρεγμένη πετσέτα. • Για μεγαλύτερη ευκολία στο γέμισμα, μπορείτε αντί για κουταλάκι να χρησιμοποιήσετε ένα πάνινο κορνέ ζαχαροπλαστικής, με στόμιο ανοίγματος 1 εκ. Αδειάζετε το μείγμα της γέμισης μέσα στο κορνέ και σχηματίζετε πάνω στο φύλλο ζύμης μικρούς σβόλους γέμισης σε παράλληλες σειρές, φροντίζοντας να αφήνετε ίση απόσταση μεταξύ τους.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις «Γυναίκα και Μαγειρική», μια συνεργασία του Γαστρονόμου και του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αχλάδι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT