«Παλιά το έφτιαχναν με βούτυρο γάλακτος, τους φαινόταν άλλωστε αδιανόητο να βάλουν λάδι σε κέικ ή σε γλυκό. Η γεύση του ήταν πιο βαριά, αλλά ήταν πιο μυρωδάτο και με ένα κομματάκι χόρταινες. Η γιαγιά μου μαγείρευε σχεδόν αποκλειστικά με βούτυρο, όπως είχε μάθει στην Ανατολή. Και εκεί είχαν βούτυρο από πρόβατα καραμάνικα, το οποίο είχε πυκνή γεύση και πολλά λιπαρά. Η μαμά μου άρχισε να χρησιμοποιεί λιγότερο βούτυρο και έβαζε λάδι, όχι σε όλα. Εγώ αργότερα περιόρισα το βούτυρο ακόμα περισσότερο στη δική μου κουζίνα. Πλέον το ραβανί το φτιάχνω με λάδι, για να είναι πιο ελαφρύ». Μας λέει η Θέμις Παπαδοπούλου, έφορος των μουσείων της Εστίας Νέας Σμύρνης.
25'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
1 ημέρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 1 ώρα και 10'
Υλικά
Τεμάχια: για 1 ταψί 24 εκ.Για το σιρόπι
Διαδικασία
- Για το ραβανί αϊβαλιώτικο, στον κάδο του μίξερ πάγκου ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το φτερό, σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Αν το μείγμα μοιάζει λίγο κομμένο, δεν ανησυχούμε, θα σφίξει ξανά στη συνέχεια, όταν θα ρίξουμε το αλεύρι.
- Σταματάμε το μίξερ.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα και τη μαστίχα και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) μέχρι να ενωθούν με το μείγμα.
- Ρίχνουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με τη μαρίζ, μέχρι να φτιάξουμε ένα σχετικά σφιχτό και ομοιογενές μείγμα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα βαθύ στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 24 εκ.
- Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 35-45 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
Σιρόπι (το φτιάχνουμε λίγο πριν βγάλουμε το ραβανί από τον φούρνο)
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Βγάζουμε το ραβανί από τον φούρνο και το κόβουμε στα γνωστά καρεδάκια του (ρόμβους).
- Με μια κουτάλα το σιροπιάζουμε σιγά σιγά με το επίσης καυτό σιρόπι.
- Αφήνουμε το ραβανί κατά μέρος για 24 ώρες, μέχρι να απορροφήσει το σιρόπι, και το σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.