ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗπειρώτικο προζυμένιο ψωμίΨωμί ηπειρώτικο, προζυμένιο
15' προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 45'

Υλικά

Τεμάχια: 1

Για το πρόβειο βούτυρο

Διαδικασία

  1. Για το ψωμί στη γάστρα, ξεκινάμε βάζοντας στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά μαζί και τα χτυπάμε με τον γάντζο για 6-7 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Το νερό το ρίχνουμε σταδιακά, μπορεί να μη χρειαστεί όλο.
  2. Στρώνουμε στο εσωτερικό μιας γάστρας ένα κομμάτι λαδόκολλα και πασπαλίζουμε ελαφρά με λίγο καλαμποκάλευρο.
  3. Πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι μια λεία επιφάνεια και αδειάζουμε εκεί τη ζύμη. Την πλάθουμε σε στρογγυλό καρβέλι και το τακτοποιούμε στη γάστρα.
  4. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του καρβελιού με λίγο σιμιγδάλι και χαράζουμε την επιφάνειά του σε 2-3 σημεία με ένα μαχαίρι, ώστε να φουσκώσει ομοιόμορφα.
  5. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 12 ώρες.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα.
  7. Ψήνουμε το ψωμί στη γάστρα, χωρίς να αφαιρέσουμε το καπάκι της, για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  8. Βγάζουμε το ψωμί από τη γάστρα και περιμένουμε 10-15 λεπτά, πριν το κόψουμε.

Πρόβειο βούτυρο

  1. Ανακατεύουμε το βούτυρο με ένα πιρούνι για να μαλακώσει καλά, ρίχνουμε τη ρίγανη και το αλάτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  2. Απλώνουμε ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης, ρίχνουμε το βούτυρο στη μέση και το κλείνουμε σε ρολό.
  3. Αφήνουμε στο ψυγείο. Το βγάζουμε 20 λεπτά πριν σερβίρουμε.
  4. Αλείφουμε κάθε φέτα ζεστού ψωμιού με το αρωματισμένο βούτυρο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT