ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠολίτικο ψωμί με ξηρούς καρπούς και φρούταΠολίτικο ψωμί με ξηρούς καρπούς και φρούτα
15' προετοιμασία
45' ψήσιμο
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Τεμάχια: για 1 μεγάλο καρβέλι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε πολίτικο ψωμί με ξινόγαλο αρχικά βάζουμε, σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ, το χλιαρό ξινόγαλο (περίπου στους 30°C αν δεν έχουμε θερμόμετρο, θα δοκιμάσουμε με το δάχτυλό μας – θα πρέπει να είναι ζεστό, χωρίς να μας καίει).
  2. Θρυμματίζουμε τη μαγιά με τα χέρια μας, τη ρίχνουμε στο ξινόγαλο και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
  3. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για περίπου 10-15 λεπτά, ρίχνοντας σταδιακά περίπου 150 ml χλιαρό νερό, μέχρι να έχουμε ένα λείο ζυμάρι, ελαφρώς μαστιχωτό.
  4. Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια νοτισμένη πετσέτα και το αφήνουμε για 40-45 λεπτά, να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιάσει τον όγκο του.
  5. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόχαρτο.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  7. Πλάθουμε τη ζύμη σε καρβέλι και το βάζουμε στο ταψί με λαδόκολλα.
  8. Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράσσουμε στην επιφάνεια του καρβελιού ελαφρώς 3-4 παράλληλες γραμμές.
  9. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει.
  10. Βάζουμε τη λαμαρίνα στο δεύτερο από κάτω ράφι του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς στην επιφάνεια.
  11. Βγάζουμε ένα καρβελάκι από τη λαμαρίνα πολύ προσεκτικά –με μια πετσέτα για να μην καούμε– και χτυπάμε το κάτω μέρος του με τους κόμπους (τις αρθρώσεις) των δαχτύλων. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος και υπάρχει αντήχηση, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.
  12. Αφήνουμε, το πολίτικο ψωμί με ξινόγαλο, να κρυώσει σε σχάρα, το καλύπτουμε με βαμβακερή πετσέτα και το διατηρούμε στην ψωμιέρα.

Μυστικά

*Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με σπιτικό «ξινόγαλο», που θα φτιάξουμε ως εξής: βάζουμε 1 κουτ. σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού σε 200 ml φρέσκο γάλα, πλήρες, το ανακατεύουμε και το αφήνουμε περίπου 10 λεπτά, να «κόψει» και να ξινίσει ελαφρώς.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου με τίτλο «Σπιτικό ψωμί».

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT