ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨωμί με χαρουπάλευροΨωμί με χαρουπάλευρο
2 ώρες προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: 2 φρατζόλες

Διαδικασία

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε χλιαρό νερό λίγο-λίγο (περίπου 600 ml ή όσο πάρει) και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια (ή με το εξάρτημα «γάντζος»), μέχρι να γίνει λεία και ελαστική ζύμη που κάνει φουσκάλες στο ζύμωμα.
  2. Τη σχηματίζουμε σαν μπάλα και τη σκεπάζουμε με αρκετές πετσέτες για να παραμείνει χλιαρή. Την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να γίνει διπλή.
  3. Τη ζυμώνουμε τότε για να ξαναφύγει ο αέρας, να ξεφουσκώσει δηλαδή, και την ξαναπλάθουμε μπάλα.
  4. Τη σκεπάζουμε πάλι και, όταν ξαναγίνει διπλή σε όγκο, τη ζυμώνουμε για λίγο και τη χωρίζουμε στα δύο.
  5. Λαδώνουμε 2 μακρόστενες φόρμες του κέικ, πλάθουμε δύο φραντζόλες και τις βάζουμε μέσα.
  6. Σκεπάζουμε με τις πετσέτες και αφήνουμε να ανέβει μέχρι να γίνει διπλάσια σε όγκο η ζύμη.
  7. Αλείφουμε τότε την επιφάνεια με γάλα, τρυπάμε κάθε φραντζόλα σε 3 σημεία και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C, για 30 λεπτά.
  8. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175° C και συνεχίζουμε για 25 - 30 λεπτά ακόμη.
  9. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα, σκεπασμένο με πετσέτα. Ο χρόνος ψησίματος του ψωμιού εξαρτάται από τη σύσταση της ζύμης, το πάχος του, το σκεύος (αν είναι σε φόρμα) και -κυρίως- από το φούρνο. Επειδή όλα αυτά είναι ρευστά, πρέπει να ελέγχουμε το ψωμί, γυρίζοντάς το από την ανάποδη (πάνω σε πετσέτα για να μην καούμε) και χτυπώντας με τα δάχτυλα. Αν κάνει κούφιο ήχο, είναι έτοιμο.

Μυστικά

Για να φτιάξουμε σάντουιτς ή τοστ, πρέπει να κόψουμε το ψωμί σε λεπτές φέτες, επομένως η επιφάνειά του πρέπει να είναι μαλακή. Για να το επιτύχουμε αυτό, το αλείφουμε με γάλα πριν το φουρνίσουμε.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT