ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαντζαροσαλάτα με φιστίκια Αιγίνης και ανθότυροΠαντζαροσαλάτα με φυστίκια Αιγίνης και ανθότυρο Καλή πηγή φυτικών ινών, φολικού οξέος, μαγνησίου, καλίου και σιδήρου, το παντζάρι έχει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες και βελτιώνει την απόδοση κατά την άσκηση, ιδιότητες που οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε νιτρικά και νιτρώδη άλατα τα οποία βελτιώνουν τη ροή του αίματος. Το ξύγαλο Σητείας προσφέρει στη συνταγή ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Α, Β2 και D, και πρωτεΐνη.

Διατροφικά σχόλια: Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος

15' προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη σάλτσα με ξύγαλο

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την ψητή παντζαροσαλάτα με μάραθο, φυστίκια και σάλτσα με ξύγαλο Σητείας προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C.
  2. Πλένουμε καλά τα παντζάρια, τα βάζουμε σε ένα ταψάκι, τα ραντίζουμε με το λάδι και τα αλατίζουμε.
  3. Σκεπάζουμε σφιχτά το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τα παντζάρια για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τόσο ώστε να τα διαπερνά εύκολα το πιρούνι.
  4. Ξεφουρνίζουμε και μόλις κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε χωρίς να καιγόμαστε, τα ξεφλουδίζουμε με τα χέρια (η φλούδα αφαιρείται πολύ εύκολα).
  5. Τα κόβουμε κυδωνάτα και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο.

Σάλτσα

  1. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια λεία σάλτσα.

Σερβίρισμα

  1. Σε μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε τα παντζάρια με τα φύλλα ρόκας, τον μάραθο και αλάτι.
  2. Περιχύνουμε με τη σάλτσα ξύγαλου και ανακατεύουμε.
  3. Σκορπίζουμε από πάνω τα φυστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.

Μυστικά

  • Τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας μπορούμε να τα έχουμε καλά πλυμένα και επιμελώς στεγνωμένα σε μπολ στο ψυγείο μας. Όταν θα τα χρειαστούμε, θα μειωθεί κατά το ήμισυ ο χρόνος παρασκευής της σαλάτας μας.
  •  Τα λαχανικά και τα χορταρικά που βράζονται ή ψήνονται, όπως τα παντζάρια, το κουνουπίδι, τα κολοκυθάκια κ.ά., μπορούμε να τα μαγειρέψουμε όποτε έχουμε χρόνο και να τα διατηρήσουμε σε καλά κλεισμένο μπολ στο ψυγείο.

Στο ποτήρι μας : Τι καλύτερο για ένα σαλατογεύμα από ένα αφρώδες «κρασί» χωρίς αλκοόλ;

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.

Άρθρα και Συνταγές με Μάραθος

Άρθρα και Συνταγές με Παντζάρια

Άρθρα και Συνταγές με Φυστίκια

Άρθρα και Συνταγές για Σαλάτα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT