5'
προετοιμασία
11' μαγείρεμα
Σύνολο: 16'
Υλικά
Μερίδες: 4Για το λαδολέμονο
Διαδικασία
Λαδολέμονο
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το πιπέρι, το ούζο ή το γλυκάνισο, το νερό, το μέλι και τα σύκα και τα βράζουμε για 6 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χτυπάμε το μείγμα στο μούλτι.
- Το σουρώνουμε σε ένα μπολ, το αφήνουμε να κρυώσει και το κρατάμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα σύκα.
Ψήσιμο + σερβίρισμα
- Αλείφουμε τα σύκα με το ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στο γκριλ για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά, ίσα να ροδίσουν.
- Σε μια μεγάλη πιατέλα στρώνουμε τα ψημένα σύκα γύρω-γύρω, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
- Στη μέση της πιατέλας βάζουμε τις φέτες προσούτο.
- Προσθέτουμε στο λαδολέμονο το λάδι και το λεμόνι, χτυπάμε λίγο με ένα πιρούνι, ώστε να ομογενοποιηθεί, και περιχύνουμε τα σύκα.
- Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί ή κριτσίνα πολύσπορα.
Μυστικά
Το ιδιαίτερο αυτό, γλυκό και πιπεράτο λαδολέμονο, με φρέσκα σύκα, είναι ιδανικό για πιάτα αλλαντικών και τυριών αλλά και για ζεστές πίτες από σουβλάκι, χοιρινά μπριζολάκια, ακόμη και για αρνίσια παϊδάκια.