ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαστίτσιο με μπρόκολο, κιμά γαλοπούλας και κρούστα γιαουρτιούΠαστίτσιο με μπρόκολο, κιμά γαλοπούλας και κρούστα γιαουρτιού

Το «καλό» φαγητό της Λήμνου είναι ο κόκορας με φλωμάρια, το τοπικό χυλοπιτάκι που ζυμώνεται με τα περίφημα ντόπια στάρια και γάλα κατσικίσιο ή πρόβειο. Στην πιο φτωχική, καθημερινή της εκδοχή, η συνταγή δεν περιέχει κόκορα, αλλά ψωμωμένες μελιτζάνες, δίνοντας εξίσου σπουδαία γεύση σε ένα απλό πιάτο. Η εκδοχή που μας έδωσε η Λημνιά σεφ Μάλαμα Μπανάβου είναι πιο σύνθετη και πληθωρική, αφού τα ζυμαρικά με τις μελιτζάνες και τη σάλτσα μπαίνουν ανάμεσα σε δύο στρώσεις μπεσαμέλ και ψήνονται στον φούρνο σαν παστίτσιο.

45' προετοιμασία
40' ψήσιμο
40' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 36 εκ.

Για την μπεσαμέλ

Για την επιφάνεια

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να φτιάξουμε τον «ψευτοπετεινό» από τη Λήμνο, ένα παστίτσιο χωρίς πετεινό αλλά με μελιτζάνες, ξεκινάμε με τη γέμιση.
  2. Αλατίζουμε τα κυβάκια μελιτζάνας, τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι για να αποβάλουν τα περιττά υγρά τους και τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας.
  3. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό, μέχρι να μαραθεί.
  4. Ρίχνουμε τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι τα υλικά να ροδίσουν απαλά και να μαλακώσουν.
  5. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο και το νερό.
  6. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα φλωμάρια (ή τις χυλοπίτες), τα μυρωδικά και τη φέτα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Μπεσαμέλ

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ανεβάζουμε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά, μέχρι τα υλικά να σκορπίσουν το άρωμά τους και να ξανθύνουν.
  3. Ρίχνουμε το γάλα, δυναμώνουμε κι άλλο τη φωτιά και βράζουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια κρέμα μπεσαμέλ που να αρχίσει να δένει και να κοχλάζει.
  4. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Προσθέτουμε τα αυγά, χτυπώντας έντονα με σύρμα, και μόλις ενσωματωθούν προσθέτουμε και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 36 εκ. και ρίχνουμε εκεί τη μισή μπεσαμέλ, απλώνοντάς τη σε ένα ισόπαχο στρώμα.
  3. Με προσοχή ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια της μπεσαμέλ και ισιώνουμε προσεκτικά, ώστε να μην αναμειχθεί η κρέμα με τη γέμιση.
  4. Το ίδιο προσεκτικά καλύπτουμε τη γέμιση με το υπόλοιπο μείγμα μπεσαμέλ και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  5. Πασπαλίζουμε με το τυρί και τον παπαρουνόσπορο ή το σουσάμι.
  6. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η μπεσαμέλ στην επιφάνεια, όπως στον μουσακά ή στο παστίτσιο.
  7. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τον ψευτοπετεινό να κρυώσει για περίπου 40 λεπτά, ώστε να σταθεί και να κόβεται, και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT