1 ώρα
προετοιμασία
20' ψήσιμο
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 8Για τα σου*
Για την κρέμα πατισερί
Για τη σάλτσα σοκολάτας
Διαδικασία
Σου
- Για να φτιάξουμε το προφιτερόλ, ξεκινάμε με τα σου και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, με αέρα.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη βανιλίνη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό, το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα τοποθετούμε σε φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αρχίσει να βράζει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε με μία κίνηση όλο το μείγμα του αλευριού.
- Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ενωθεί με το υγρό της κατσαρόλας. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και εξακολουθούμε να ανακατεύουμε, μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να ξεκολλά εύκολα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Τραβάμε πάλι την κατσαρόλα από τη φωτιά κι αφού μισοκρυώσει το ζυμάρι, σπάμε μέσα τα 3 αυγά ένα ένα και «δουλεύουμε» το μείγμα με την κουτάλα μέχρι να απορροφηθούν τα αυγά και να γίνει η ζύμη ελαστική, γυαλιστερή και κάπως κολλώδης. Αν με τα 3 αυγά έχει γίνει σωστή η ζύμη, τότε δεν προσθέτουμε το τέταρτο. Αν η ζύμη είναι ακόμα πολύ σφιχτή, τότε ανακατεύουμε σε ένα μπολ το τελευταίο αυγό και το ρίχνουμε στη ζύμη σιγά σιγά (όσο πάρει), μέχρι να πετύχουμε τη σωστή υφή.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό στόμιο και σχηματίζουμε μικρά μπαλάκια πάνω σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα.
- Τα ψήνουμε για 20 έως 25 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο.
- Όταν ψηθούν, σβήνουμε τον φούρνο, αλλά αφήνουμε τα σουδάκια μέσα για 5-10 λεπτά με κλειστή πόρτα.
- Έπειτα, τα βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Κρέμα πατισερί
- Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, σε μια κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά με ένα σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα και να γίνει λεία.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
- Ανακατεύουμε να διαλυθεί και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, σκεπασμένη με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μην κάνει κρούστα.
- Πριν τη χρησιμοποιήσουμε, την αφρατεύουμε ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα.
Σάλτσα σοκολάτας
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα μεταλλικό ή γυάλινο πυρίμαχο μπολ στερεωμένο στο χείλος μιας κατσαρόλας με νερό που βράζει. Προσοχή, το μπολ δεν πρέπει να ακουμπάει στο νερό!
- Ανακατεύουμε έως ότου λιώσουν τα υλικά και γίνει ένα λείο σοκολατένιο γλάσο. Αφήνουμε να κρυώσει.
Συναρμολόγηση
- Τρυπάμε τα σου στο κάτω μέρος με ένα μαχαίρι και τα γεμίζουμε με την κρέμα πατισερί, χρησιμοποιώντας κορνέ.
- Τα μοιράζουμε σε μπολάκια ή τα βάζουμε σε βαθύ μπολ ή σε πιατέλα σε στρώσεις.
- Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα σοκολάτας και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες, να κρυώσει καλά το γλυκό πριν σερβίρουμε.
Μυστικά
*Για ευκολία, μπορούμε να παραγγείλουμε σουδάκια από φούρνο ή ζαχαροπλαστείο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.