15'
προετοιμασία
20' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 4Για το λαδολέμονο
Για τη σαλάτα
Για τη μαρινάδα
Διαδικασία
Μαρινάδα
- Για να ετοιμάσουμε την πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο και λαδολέμονο με σταφύλια, ξεκινάμε από την μαρινάδα: Βάζουμε τις λωρίδες κοτόπουλου σε ένα ταψάκι, τις αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού.
- Ανακατεύουμε καλά, τις τακτοποιούμε στο ταψάκι σε μονή στρώση, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τις μαρινάρουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Λαδολέμονο
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά από το λάδι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το σταφύλι.
- Σοτάρουμε για 10 δευτερόλεπτα, ανακινώντας το τηγάνι, και αποσύρουμε αμέσως.
- Μεταφέρουμε τις ρώγες σε ένα μπολ και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
- Δουλεύουμε στο μούλτι όλα τα υπόλοιπα υλικά του λαδολέμονου και ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τις ρώγες. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σαλάτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βγάζουμε το ταψάκι με το κοτόπουλο από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψήνουμε όπως είναι στο ταψάκι, με τη μαρινάδα του, για 15 λεπτά, μέχρι να γίνει.
- Χοντροκόβουμε με το χέρι το μαρούλι, το σικορέ και τη ρόκα και τα ρίχνουμε σε μια σαλατιέρα.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη μαραθόριζα κομμένα σε φέτες, το δυόσμο, περιχύνουμε με το μισό λαδολέμονο (μαζί με μερικές ρώγες) και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε τις λωρίδες κοτόπουλου, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λαδολέμονο και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 41.