40' παρασκευή
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 6Για την πουτίγκα
Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη πουτίγκα με γάλα αμυγδάλου, ροδόνερο και καραμελωμένα αμύγδαλα, ξεκινάμε να καραμελώσουμε τα αμύγδαλα.
- Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε λίγη από τη ζάχαρη. Την αφήνουμε να λιώσει και σταδιακά ρίχνουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη, την οποία αφήνουμε να λιώσει και αυτή.
- Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και αρχίζουμε να ανακατεύουμε, μέχρι η ζάχαρη να αρχίσει να καραμελώνει και να πάρει ξανθό χρώμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ευρύχωρο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.
- Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και να στερεοποιηθεί η καραμέλα που τα καλύπτει. Τα σπάμε σε χοντρά κομμάτια σε γουδί.
Πουτίγκα
- Στραγγίζουμε τα μουλιασμένα αμύγδαλα, τα ξεπλένουμε καλά και αφαιρούμε με τα δάχτυλά μας όσα φλούδια βγαίνουν εύκολα.
- Χτυπάμε τα αμύγδαλα σε δυνατό πολυκόφτη μαζί με το μετρημένο νερό για 3-4 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε έναν πυκνό πολτό.
- Τον αδειάζουμε σε ένα κομμάτι τουλπάνι, στερεωμένο πάνω από ένα μπολ, και το στύβουμε όσο καλύτερα μπορούμε για να πάρουμε το γάλα των αμυγδάλων που θα πέσει στο μπολ. Θα χρειαστούμε 300 ml (τo υπόλοιπο το απολαμβάνουμε ως ρόφημα).
- Ρίχνουμε το γάλα αμυγδάλου σε μέτρια κατσαρόλα μαζί με το κορν φλάουρ, το ροδόνερο και το μέλι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα, μέχρι να λιώσει το μέλι και η κρέμα να αρχίσει να κοχλάζει και να πήζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σερβίρισμα
- Βάζουμε σε 6 μέτρια ποτήρια τα καραμελωμένα αμύγδαλα και την κρέμα πουτίγκας, εναλλάξ και σε στρώσεις.
- Στην επιφάνεια στολίζουμε με τα ανάλατα αμύγδαλα ή γλυκό τριαντάφυλλο ή τα ροδοπέταλα.
- Σερβίρουμε αμέσως ή, αν την προτιμάμε κρύα, την αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει η κρέμα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 177.