ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣπορτοκάλι γλυκό κουταλιούΠορτοκάλι γλυκό κουταλιού από ολόκληρο το φρούτο, της Εύης Βουτσινά
1 ώρα και 15' προετοιμασία
9 ώρες αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: για 1 βάζο 1 lt

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού σε κομμάτια βάζουμε να βράσει άφθονο νερό (όχι το μετρημένο) σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
  2. Μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τα πορτοκάλια, ολόκληρα, και βράζουμε για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ξανά ο βρασμός.
  3. Παράλληλα, σε μια δεύτερη κατσαρόλα βάζουμε και πάλι να βράσει άφθονο νερό.
  4. Γεμίζουμε μια λεκάνη με πολύ κρύο νερό και παγάκια και την έχουμε κοντά μας.
  5. Μόλις περάσουν τα 7 λεπτά του βρασμού των πορτοκαλιών, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε στη λεκάνη με το παγωμένο νερό.
  6. Τα αφήνουμε για 2 λεπτά και τα ρίχνουμε στη δεύτερη κατσαρόλα όπου κοχλάζει νερό. Τα βράζουμε για άλλα 7 λεπτά (από όταν ξεκινήσει ξανά ο βρασμός) και με τρυπητή κουτάλα τα βάζουμε ξανά στη λεκάνη με το παγωμένο νερό (αν χρειαστεί, το ανανεώνουμε και προσθέτουμε νέα παγάκια).
  7. Τα αφήνουμε για 2 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε πετσέτες. Τα αφήνουμε για 1 ώρα, να στεγνώσουν. Το νερό του βρασμού, αφού κρυώσει, το κρατάμε για να ποτίσουμε τα λουλούδια μας.
  8. Κόβουμε κάθε πορτοκάλι στα τέσσερα (ή σε μικρότερα κομμάτια, αναλόγως του τι μας αρέσει). Με ένα τσιμπιδάκι τραβάμε και αφαιρούμε τις ορατές λευκές μεμβράνες από κάθε κομμάτι και τα κουκούτσια, προσέχοντας να μη διαλύσουμε τα κομμάτια.
  9. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε το μετρημένο νερό (300 ml) και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν για 1 λεπτό από τη στιγμή που θα αρχίσει το μείγμα να κοχλάζει.
  10. Προσθέτουμε τα κομμένα πορτοκάλια και βράζουμε για 15 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε κατά μέρος για 1 βράδυ, για να βγάλουν τα πορτοκάλια τον χυμό τους μέσα στο σιρόπι
  11. Την επόμενη ημέρα αφαιρούμε την πετσέτα, βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε για 10 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα κομμάτια των πορτοκαλιών και τα αφήνουμε σε μπολ.
  12. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει μόνο του για μερικά λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά – ανάλογα με το πόσο ζουμερά είναι τα πορτο- κάλια και πόσο χυμό άφησαν στο σιρόπι, θα εξαρτηθεί και ο χρόνος βρασμού.
  13. Για να δούμε αν το σιρόπι είναι έτοιμο, στάζουμε μια σταγόνα σε ένα πιάτο και φυσάμε να κρυώσει γρήγορα – θα πρέπει να μην τρέχει σαν νερό, αλλά να στέκεται και να δημιουργεί έναν διάφανο κόμπο.
  14. Ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα τα πορτοκάλια, μαζί με την αρμπαρόριζα και τον χυμό λεμονιού, και βράζουμε για άλλα 5-6 λεπτά.
  15. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε το καυτό γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, φροντίζοντας τα κομμάτια του πορτοκαλιού να είναι καλυμμένα με το σιρόπι ‒ τα πιέζουμε ελαφρά αν χρειαστεί.
  16. Κλείνουμε τα βάζα καλά, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν τελείως. Τα φυλάμε σε σκοτεινό ντουλάπι, μακριά από πηγές θερμότητας και φωτός.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT