ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒυσσινάδα φρέσκια αναψυκτικόΒυσσινάδα φρέσκια αναψυκτικό

Τις φλούδες που θα μείνουν από την παρασκευή της πορτοκαλάδας τις σκουπίζουμε, τις μοιράζουμε σε σακουλάκια και τις διατηρούμε στην κατάψυξη. Τις προσθέτουμε σε σάλτσες μαγειρευτών φαγητών για ένταση και άρωμα ή τις σερβίρουμε ξεπαγωμένες, με γιαούρτι, κρέμες ή κέικ. Τις στυμμένες κούπες που θα μείνουν τις βράζουμε για 1 ώρα, τις πολτοποιούμε και καταψύχουμε την πούλπα. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε με αυτήν σάλτσες ή να προσθέσουμε λίγη στο μαγείρεμα χοιρινού ή κοτόπουλου.

1 ώρα παρασκευή
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Βάρος: 1 λίτρο περίπου

Διαδικασία

  1. Για τη συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα, απαλά αρωματισμένη με λεβάντα, ξεκινάμε και με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε πατάτες (πίλερ), αφαιρούμε μόνο το πορτοκαλί μέρος της φλούδας από τα 2 πορτοκάλια, το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες σαν κουρελάκια και τις ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, εκτός φωτιάς.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την πιέζουμε μαζί με τις φλούδες με ένα βαρύ ξύλινο γουδοχέρι, για να τις μισολιώσουμε και να βγάλουν τα αρώματά τους.
  3. Προσθέτουμε το νερό και τη λεβάντα και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να πάρει βράση.
  4. Αφαιρούμε τη λεβάντα, προσθέτουμε τον χυμό και αφήνουμε να πάρει το όλον άλλη μία βράση.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε το μείγμα και μοιράζουμε το υγρό σε γυάλινα, αποστειρωμένα μπουκάλια.
  6. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τα διατηρούμε στο ψυγείο για πολλούς μήνες.

Σερβίρισμα

  1. Ρίχνουμε σε ένα ποτήρι του νερού ένα μέρος χυμού και ενάμισι μέρος νερό (απλό ή φυσικώς ανθρακούχο) ή τόνικ ή αναψυκτικό σόδα, όλα κρύα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT