Ο Δημήτρης και ο Κώστας Μαργαριτούλης ανακαλούν στη μνήμη τη μάνα τους, που έβγαινε στο βουνό και μάζευε τα χόρτα: αγριοράδικα, καυκαλήθρες, πικραλήθρες, μαϊντανό, άνηθο. Ήταν κι αυτή μία από τις φτωχικές συνταγές που ετοίμαζαν στα σπίτια με ό,τι περίσσευε. «Το φαγί αυτό θέλει πολύ πιπέρι», μας συμβουλεύουν και μας ρωτούν αν θέλουμε να μας τρίψουν από πάνω και λίγη φέτα.
20'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 1-2Διαδικασία
- Βάζουμε το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέσα σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τα σκόρδα και τα μυρωδικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 10 λεπτά, με σκεπασμένο το σκεύος.
- Προσθέτουμε το σπανάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να μαραθεί το σπανάκι.
- Αλατοπιπερώνουμε καλά τα χόρτα, δημιουργούμε λακκούβες, όσες και τα αυγά. Σπάμε προσεκτικά τα αυγά και ρίχνουμε το καθένα σε μία λακκούβα.
- Κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα αυγά μελάτα.
- Σερβίρουμε κάθε αυγό μαζί με χόρτα και συνοδεύουμε τα πηλιορείτικα χόρτα με αυγά, αν θέλουμε, με φέτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 190.