ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρνίσιο μπούτι ψητό με πικάντικο μείγμα μπαχαρικών «μπαχαράτ»Αρνίσιο μπούτι ψητό με πικάντικο μείγμα μπαχαρικών «μπαχαράτ»Το τσίλι δείχνει τη νότια καταγωγή αυτού του πιάτου, πιθανότατα από την Μπαζιλικάτα, όπου η εκτροφή προβάτων ήταν η κύρια πηγή εισοδήματος. Τα πιάτα αυτού του είδους συχνά οφείλουν τη δημιουργία τους στους βοσκούς, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν άγρια μυρωδικά και λαχανικά που μάζευαν γύρω από τα μαντριά τους.

10' προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 55'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το πικάντικο αρνί στη γάστρα αρχικά προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C (σκάλα 4 στο γκάζι).
  2. Σε µια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε το αρνί για περίπου 5 λεπτά, µέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  3. Αλατοπιπερώνουµε, ρίχνουµε το κοµµένο κρεµµύδι, το σέλερι και το σκόρδο και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για 2-3 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν ελαφρώς.
  4. Ρίχνουµε τα κρασιά, αφήνουµε 2-3 λεπτά να εξατµιστεί το αλκοόλ και προσθέτουµε το τσίλι, τα κεδροκούκουτσα και τον πελτέ, ανακατεύοντας για µισό λεπτό. Αποσύρουµε από τη φωτιά και αδειάζουµε το όλον σε µια γάστρα.
  5. Ρίχνουµε το δεντρολίβανο και περίπου 400 ml νερό ή αρκετό νερό ώστε µόλις που να καλύπτει το φαγητό.
  6. Σκεπάζουµε τη γάστρα µε το καπάκι και ψήνουµε για 45 λεπτά, µέχρι να µισοµαλακώσει το κρέας.
  7. Προσθέτουµε τα κρεµµυδάκια και τις πατάτες, αλατοπιπερώνουµε και ψήνουµε για άλλα 45 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν όλα τα υλικά.
  8. Σκορπίζουµε τον µαϊντανό και σερβίρουµε το πικάντικο αρνί στη γάστρα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT