20'
προετοιμασία
8 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 8 ώρες και 20'
Υλικά
Τεμάχια: 6-7Διαδικασία
- Για το πεστίλι μήλου, ξεκινάμε καθαρίζοντας τα μήλα βάζοντας τα κομμάτια που κόβουμε σε μια λεκανίτσα με νερό και τον χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε τα μήλα μαζί με τη ζάχαρη, τις φέτες λεμονιού και το μετρημένο νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν εντελώς (περίπου 15-20 λεπτά).
- Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε έναν πολυκόφτη, προσθέτουμε το μέλι και πολτοποιούμε μέχρι να σχηματιστεί ένα όσο το δυνατόν πιο λείο μείγμα.
- Το αδειάζουμε σε επιφάνεια σιλικόνης και με μια σπάτουλα το απλώνουμε αμέσως έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα λεπτό ομοιόμορφο φιλμ ελάχιστων χιλιοστών, σχεδόν διάφανο. Ή το αδειάζουμε κουταλιά κουταλιά και το απλώνουμε με τη ράχη του κουταλιού. Αν δεν έχουμε επιφάνεια σιλικόνης, μπορούμε να το απλώσουμε πάνω σε λαδόκολλα, με τη διαφορά ότι, όταν στεγνώσει, δεν θα είναι λείο στο πίσω μέρος.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 60°C και βάζουμε μέσα το πεστίλι για 6-8 ώρες, μέχρι να στεγνώσει καλά. Ο χρόνος εξαρτάται και από το ποσό παχύ το έχουμε απλώσει.
- Μόλις αφυδατωθεί εντελώς και δεν κολλάει στο χέρι, το βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Το κόβουμε σε λωρίδες με ένα ψαλίδι, τις οποίες τυλίγουμε σε ρολά και τα αποθηκεύουμε σε ένα δοχείο ή σε γυάλινο τάπερ, σε ξηρό μέρος, για περίπου 1 μήνα ή στην κατάψυξη για περισσότερο. Για να μην κολλήσουν μεταξύ τους, μπορούμε να τα τυλίξουμε με λαδόκολλα.
Μυστικά
Μπορούμε επίσης να το ρίξουμε στο τσάι μας για να το αρωματίσουμε ή να το ψιλοκόψουμε και να το ανακατέψουμε στο γιαούρτι, σε μια σαλάτα ή σε ένα γλυκόξινο φαγητό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.