ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠάβλοβαΠάβλοβα με φρέσκα φρούτα

40' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
6 ώρες αναμονή
Σύνολο: 7 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 10

Μαρέγκα

Γέμιση & επικάλυψη

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την πάβλοβα με φρούτα του δάσους χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι να φουσκώσουν καλά (περίπου 10 λεπτά).
  2. Χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ, προσθέτουμε τη βανίλια και σιγά σιγά ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη.
  3. Συνεχίζουμε να χτυπάμε για άλλα 10 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη και πηχτή μαρέγκα.
  4. Για να την τεστάρουμε, παίρνουμε με μια σπάτουλα μια ελάχιστη ποσότητα και αναποδογυρίζουμε τη σπάτουλα.
  5. Αν δεν πέσει, τότε είναι έτοιμη.
  6. Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε δύο μεγάλα ταψιά και με ένα μολύβι σχεδιάζουμε τρεις ίδιους κύκλους (δύο στο ένα ταψί και έναν στο άλλο) με διάμετρο περίπου 20 εκ. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πιάτο για τον σχεδιασμό των κύκλων.)
  7. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, παίρνουμε λίγη λίγη τη μαρέγκα και την απλώνουμε εντός των κύκλων μέχρι να τους γεμίσουμε, σχηματίζοντας στο τέλος τρεις δίσκους από μαρέγκα με πάχος περίπου 4 εκατοστών.
  8. Το επάνω μέρος κάθε μαρέγκας δεν χρειάζεται να είναι λείο και ομοιόμορφο.
  9. Μάλιστα, στον δίσκο που θα τοποθετήσουμε τελευταίο πάνω στην πάβλοβα καλό είναι να σχηματίσουμε με τη σπάτουλα μικρά ακανόνιστα διακοσμητικά «κυματάκια».

Ψήσιμο μαρέγκας

  1. Πριν τοποθετήσουμε τα ταψιά στον φούρνο, τον προθερμαίνουμε καλά στους 140° C (στον αέρα).
  2. Βάζουμε και τα δύο ταψιά μέσα, σε διαφορετικά ράφια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 120° C και ψήνουμε τις μαρέγκες για περίπου 1 ώρα, ελέγχοντάς τες αρκετά συχνά για να μην αρπάξουν.
  3. Στη μία ώρα περίπου είναι έτοιμες (όταν τις αγγίξουμε, πρέπει είναι σκληρές). Από μέσα θα μείνουν μαλακές και κολλώδεις.
  4. Σβήνουμε τον φούρνο, αλλά τις αφήνουμε μέσα για μισή ώρα ακόμη, με την πόρτα του φούρνου ανοιχτή, και μετά τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
  5. Αφότου κρυώσουν καλά, χρησιμοποιώντας μια λεπτή και μακριά σπάτουλα τις ξεκολλάμε από το χαρτί ψησίματος με μεγάλη προσοχή, γιατί είναι πολύ εύθραυστες.

Συναρμολόγηση

  1. Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε τα φρούτα.
  2. Χτυπάμε καλά στο μίξερ ή με μίξερ χεριού την κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει και να γίνει σαντιγί.
  3. Βάζουμε την πρώτη μαρέγκα σε μια πιατέλα και απλώνουμε παντού με μια σπάτουλα μπόλικη σαντιγί (περίπου το 1/3 της συνολικής ποσότητας).
  4. Σκορπίζουμε ακανόνιστα πάνω από τη σαντιγί το 1/4 από τα φρούτα και τα περιχύνουμε με το 1/3 από τον χυμό φράουλας.
  5. Έπειτα σκορπίζουμε λίγα από τα φυστίκια.
  6. Τοποθετούμε τη δεύτερη μαρέγκα από πάνω, πιέζουμε πολύ ελαφρά για να κολλήσει και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα φρούτα, τον χυμό και τα φυστίκια.
  7. Τοποθετούμε και την τρίτη μαρέγκα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τρίτη φορά.
  8. Στολίζουμε την πάβλοβα με όσα φρούτα απέμειναν και μικρά φύλλα από δυόσμο και ρίχνουμε μπόλικα φιστίκια αυτή τη φορά.

Μυστικά

  • Είναι καλό να φαγωθεί σχεδόν αμέσως, γιατί όταν τοποθετηθεί στο ψυγείο για αρκετή ώρα, νερώνει.
  • Αν μπορείτε να φτιάξετε τις μαρέγκες από την προηγούμενη μέρα/βράδυ, είναι ακόμη καλύτερα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 27.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Φράουλα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT