6 ώρες και 20'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 6 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 1 τούρταΓια τη μαρέγκα
Για το σερβίρισμα
Για τη σος
Διαδικασία
Για την μαρέγκα
- Για την πάβλοβα, βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.
- Τότε σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε σαν βροχή την άχνη και το κορν φλάουρ ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια πλαστική σπάτουλα (μαρίζ) απαλά από το κέντρο προς τα έξω.
- Ακουμπάμε ένα τσέρκι 22-24 εκ. στη λαμαρίνα του φούρνου πάνω σε λαδόκολλα και αδειάζουμε μέσα τη μαρέγκα, σχηματίζοντας έναν χοντρό στρογγυλό δίσκο.
- Αφαιρούμε από το κέντρο της μαρέγκας μερικές κουταλιές και τις τοποθετούμε περιφερειακά ώστε να σχηματιστεί μια λακκούβα.
- Ψήνουμε τη μαρέγκα σε προθερμασμένο φούρνο στους 60- 80°C για περίπου 6 ώρες, μέχρι να στεγνώσει καλά και να ξεκολλάει εύκολα από τη λαδόκολλα. Εναλλακτικά, μπορούμε να την ψήσουμε στους 120°C για περίπου 3 ώρες. Δεν θέλουμε να ανεβάσουμε άλλο τη θερμοκρασία γιατί θα κιτρινίσει η μαρέγκα, ενώ εμείς θέλουμε να παραμείνει λευκή.
- Βγάζουμε τη μαρέγκα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (τουλάχιστον 2 ώρες).
Για τη σος
- Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τις φράουλες και τις βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη.
- Βράζουμε για 2-3 λεπτά (από όταν αρχίσει ο κοχλασμός) και αφήνουμε τη σος να κρυώσει.
Για το σερβίρισμα
- Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξουμε σφικτή σαντιγί.
- Σερβίρουμε το παγωτό σε μπάλες πάνω στη μαρέγκα, αν το βάλουμε, και από πάνω σερβίρουμε τη σαντιγί. Σκορπάμε τα φρούτα, κομμένα σε κομμάτια και περιχύνουμε με τη σος.
Μυστικά
- Μπορούμε να ετοιμάσουμε τη μαρέγκα πολλές ημέρες πριν και όταν κρυώσει τελείως, να τη φυλάξουμε σε πλαστικό ή μεταλλικό δοχείο που να κλείνει καλά, σε μέρος χωρίς υγρασία. Όποτε τη χρειαστούμε, απλώς τη βάζουμε από το δοχείο και στήνουμε την τούρτα.
- Πώς ξέρουμε ότι είναι έτοιμη η μαρέγκα; Θα πρέπει να έχει στεγνώσει, δηλαδή να μην έχει διάφανα «δάκρυα» πάνω της. Δοκιμάζουμε να την ανασηκώσουμε: θα πρέπει να την αισθανόμαστε σχετικά ελαφριά και θα πρέπει να ξεκολλάει εύκολα από τη λαδόκολλα.