ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠατσαδάκι αυγολέμονο, η ξεχωριστή ανδριώτικη μαγειρίτσαΠατσαδάκι αυγολέμονο, η ξεχωριστή ανδριώτικη μαγειρίτσα

Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ για το τεύχος του Γαστρονόμου «Τα Χωριά των Αθηνών», η Αναστασία Κατάρα μας ετοίμασε αυτόν τον μενιδιάτικο κρασομεζέ. Σύμφωνα με την ίδια, τον φτιάχνουν και στη γειτονική Χασ(ι)ά, όπου όμως προσθέτουν και λίγη αντεριά σε μικρά κομμάτια, φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο. Εκεί τον ετοιμάζουν με αρνίσιο πατσά από το σφαχτό της Λαμπρής. Μαγειρίτσα δεν συνηθίζεται, διότι η συκωταριά πάει κατευθείαν στη σούβλα για κοκορέτσι.

30' προετοιμασία
4 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 4 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τον πατσά μοσχαρίσιο κοκκινιστό στον φούρνο, ξεκινάμε πλένοντας καλά τον πατσά.
  2. Βάζουμε να βράσει άφθονο νερό σε μια κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τον πατσά και τον ζεματίζουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να κατσαρώσει, να σγουρύνουν οι άκρες του.
  3. Τον στραγγίζουμε, πετάμε το νερό, τον ξεπλένουμε ξανά και τον κόβουμε σε κομμάτια-μπουκιές.
  4. Τα βάζουμε στην καθαρισμένη πλέον κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό που να τα καλύψει κατά 4-5 εκ. και 1 φύλλο δάφνης και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για σχεδόν 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  6. Τα στραγγίζουμε. Σε αυτό το στάδιο, αν θέλουμε, μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη μέσα σε νάιλον σακουλάκια, για να τα ψήσουμε άλλη φορά.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  8. Απλώνουμε τα πατσαδάκια σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί και σκορπίζουμε πάνω τους τα κρεμμύδια.
  9. Σκορπίζουμε τα φετάκια σκόρδου, τις υπόλοιπες δάφνες και το δεντρολίβανο και αλατοπιπερώνουμε.
  10. Ανακατεύουμε τις τριμμένες ντομάτες με τον πελτέ και το λάδι και περιχύνουμε το φαγητό.
  11. Σκορπίζουμε το μπούκοβο και τα μπαχάρια, αλατοπιπερώνουμε ξανά και ανακατεύουμε καλά όλο το περιεχόμενο του ταψιού.
  12. Το στρώνουμε ομοιόμορφα και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για 11⁄2-2 ώρες, μέχρι το φαγητό να μελώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε απαλά.
  13. Το σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 197.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT