10'
προετοιμασία
55' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τις πατατούλες σιγοψημένες με ξινόγαλο και δυόσμο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε καλά με το βούτυρο γάλακτος ένα σχετικά ευρύχωρο σκεύος (αν θέλουμε, διαλέγουμε ένα στο οποίο θα ψήσουμε, αλλά και θα σερβίρουμε τις πατάτες).
- Σκορπίζουμε το σκόρδο και απλώνουμε μία στρώση πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε, σκορπίζουμε από πάνω λίγο δυόσμο και λίγο μπούκοβο και συνεχίζουμε με επάλληλες στρώσεις, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Περιχύνουμε με το ξινόγαλο, προσεκτικά για να μη μετακινηθούν τα υλικά, και αλατοπιπερώνουμε.
- Ψήνουμε για 50-55 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να απορροφήσουν σχεδόν όλο το υγρό και να ροδίσουν (αν ροδίσουν νωρίτερα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφαιρούμε προς το τέλος).
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.