ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠατατόπιτα με μπέικον και ρίγανηΠατατόπιτα με μπέικον και ρίγανη

«Ανάβανε τον φούρνο μία φορά την εβδομάδα για να φτιάξουν το ψωμί και σχεδόν όλες τις εποχές, ό,τι φαγητό και να είχαν, έβαζαν κι έψηναν και μια πατατόπιτα», θυμάται η Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου μαγείρισσα από την Τήνο που συναντήσαμε στο οδοιπορικό του «Γ» στις Κυκλάδες.

30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 38 x 28 εκ., 8-10 μερίδες

Διαδικασία

  1. Για την πατατόπιτα, ξεκινάμε ρίχνοντας σε μια κατσαρόλα τις πατάτες, λίγο αλάτι και νερό τόσο που να τις καλύπτει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Τις καθαρίζουμε και τις περνάμε από τον μύλο λαχανικών ή τις λιώνουμε με ένα πρες πουρέ.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και λαδώνουμε το ταψί.
  4. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Το αδειάζουμε στις λιωμένες πατάτες και αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
  5. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε τον πουρέ στο λαδωμένο ταψί σε μία ισόπαχη στρώση.
  6. Με ένα πιρούνι σχεδιάζουμε στην επιφάνεια της πίτας τετράγωνα ή ρόμβους.
  7. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
  8. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT