20'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Βάρος: για 1 κιλό πατάτεςΓια την πικάντικη ντοματόσαλτσα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τις πατάτες μπράβας, ξεκινάμε με τη σάλτσα.
Σάλτσα
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 40 ml ελαιολάδου και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα), για περίπου 2 - 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα και τον ντοματοπελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Ρίχνουμε την πάπρικα, το πιπέρι, τη ζάχαρη, το ξίδι, το αλάτι, 200 ml νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να «δέσει» ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες σε μπόλικο αλατισμένο νερό για περίπου 10 - 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι, μέχρι να κρυώσουν λίγο και να στραγγίξουν τα υγρά τους.
- Βάζουμε σε ένα τηγάνι 2,5 εκ. από τον πάτο του ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις πατάτες σε δόσεις, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
- Βάζουμε τις πατάτες σε πιατέλα, τις περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 85.