ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠώς φτιάχνουμε τα δικά μας λουκάνικα: όλη η διαδικασία βήμα βήμα συν 5 συνταγέςΠώς φτιάχνουμε τα δικά μας λουκάνικα: όλη η διαδικασία βήμα βήμα συν 5 συνταγές
5 ώρες προετοιμασία
3 ημέρες αναμονή
Σύνολο: 3 ημέρες και 5 ώρες

Υλικά

Βάρος: για 1.500 γρ.

Για την άλμη

Για την επικάλυψη

Διαδικασία

Άλμη

  1. Για να ετοιμάσουμε το παστράμι με άφθονα μπαχαρικά, σε μια βαθιά κατσαρόλα που να χωράει το κρέας ρίχνουμε το ζεστό νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν.
  2. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και η θερμοκρασία του να φτάσει στους 4°C (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο μαγειρικής).
  3. Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε τα μπαχαρικά χωρίς άλλη λιπαρή ουσία, για 2 λεπτά, σε δυνατή φωτιά. Τα προσθέτουμε στην άλμη.
  4. Βυθίζουμε το κρέας μέσα στην άλμη, τοποθετώντας ένα βάρος πάνω του προκειμένου να παραμένει μέσα στο υγρό Αφήνουμε στο ψυγείο για 3 μέρες.

Επικάλυψη

  1. Ξεπλένουμε το κρέας από την άλμη, το σκουπίζουμε ελαφρώς και καλύπτουμε όλη την επιφάνειά του με το αλάτι και τα μπαχαρικά, πιέζοντάς τα ελαφρά με τα χέρια μας για να κολλήσουν.

«Ψήσιμο»

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100°C. Τοποθετούμε το κρέας στον φούρνο πάνω στη σχάρα και «ψήνουμε» για περίπου 4 ώρες.
  2. Ελέγχουμε μπήγοντας το θερμόμετρο μαγειρικής στο πιο χοντρό μέρος του κρέατος και όταν φτάσει στους 74°C, το παστράμι είναι έτοιμο. Το ξεφουρνίζουμε και το διατηρούμε στο ψυγείο, είτε σε μπολ είτε τυλιγμένο σε μεμβράνη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT