ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣοκολατόπιτα με αμύγδαλο και δαμάσκηνα βουτηγμένα σε ρούμιΣοκολατόπιτα με αμύγδαλο και δαμάσκηνα βουτηγμένα σε ρούμι Αυτό το γλυκό θυμίζει κάπως την πάστα φούρνου του Βόλου, που κι εκείνη περιέχει τα ίδια υλικά αλλά και κρέμα σεράνο.

 

45' προετοιμασία
30' ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 15'

Υλικά

Κομμάτια: 12

Σοκολατένιο κέικ της βάσης

Κρέμα ζαχαροπλαστικής

Γλάσο σοκολάτας και διακόσμηση

Διαδικασία

Σοκολατένιο κέικ

  1. Για την πάστα ταψιού, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170- 180°C.
  2. Λαδώνουμε ένα ταψί με διαστάσεις περίπου 32 x 25 εκ.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, κακάο, σόδα, μπέικιν πάουντερ, βανίλιες και αλάτι). Τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
  4. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το γάλα και το λάδι, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα των στερεών και ανακατεύουμε καλά με μια ελαστική σπάτουλα.
  6. Προσθέτουμε το ζεστό νερό και ανακατεύουμε ξανά.
  7. Αδειάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά. Δοκιμάζουμε τρυπώντας το κέικ στο κέντρο με ένα μαχαίρι: αν βγαίνει στε- γνό και καθαρό, τότε το κέικ έχει ψηθεί καλά. Αν όμως η λάμα του μαχαιριού βγαίνει με υπολείμματα νωπής ζύμης, συνεχίζουμε το ψήσιμο για 6-7 λεπτά και ξαναδοκιμάζουμε.
  8. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Κρέμα

  1. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ολόκληρα αυγά με τους κρόκους. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα.
  3. Μόλις το μείγμα της κατσαρόλας αρχίσει να βράζει, την τραβάμε από τη φωτιά και αδειάζουμε σιγά σιγά με μια κουτάλα περίπου το 1/3 της ποσότητας μέσα στο μείγμα με τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά.
  4. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα στη φωτιά, αδειάζουμε μέσα το περιεχόμενο του μπολ και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.
  5. Την αποσύρουμε, την αδειάζουμε πάνω από το κρύο παντεσπάνι και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην κρέμα και βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες.

Γλάσο

  1. Βάζουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ μαζί με το μέλι.
  2. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει, αποσύρουμε και περιχύνουμε την κουβερτούρα με αυτήν.
  3. Αφήνουμε στην άκρη για 1 λεπτό, να μαλακώσει η σοκολάτα, και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα, μέχρι να γίνει ένα λείο σοκολατένιο μείγμα.
  4. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το αδειάζουμε πάνω από την κρέμα στο ταψί, φροντίζοντας να την καλύψει εντελώς. Περιμένουμε λίγο, μέχρι να αρχίσει να σταθεροποιείται, και κάνουμε γραμμές στην επιφάνεια του γλάσου με ένα πιρούνι, πέρα έως πέρα.
  5. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 56.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT