ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠάστα φλώρα με μαρμελάδα φράουλα και αμύγδαλαΠάστα φλώρα με μαρμελάδα φράουλα και αμύγδαλα
30' προετοιμασία
40' ψήσιμο
2 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: για ταρτιέρα διαμ. 24 εκ.

Βάση

Μαρμελάδα βερίκοκο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη πάστα φλώρα με φρέσκια μαρμελάδα βερίκοκο, ξεκινάμε με τη βάση.
  2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό την άχνη, το αμύγδαλο, το αλάτι, το βούτυρο, τα αυγά και 90 γρ. από το αλεύρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι, συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και σχετικά σφιχτή ζύμη.
  4. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη μαρμελάδα

  1. Χτυπάμε στον πολυκόφτη τα βερίκοκα μέχρι να πολτοποιηθούν.
  2. Αδειάζουμε τον πολτό σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη που επιθυμούμε, ανακατεύουμε απαλά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Πάστα φλώρα

  1. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την πλάθουμε λίγο με τα χέρια μας.
  2. Κρατάμε στην άκρη ένα κομμάτι ζύμης, στο μέγεθος ενός μέτριου μανταρινιού, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.
  3. Την υπόλοιπη ζύμη τη βάζουμε στην ταρτιέρα. Tην απλώνουμε, με τα χέρια μας, ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα του σκεύους ισόπαχα. Βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Βγάζουμε την τάρτα από την κατάψυξη και τη βάζουμε στον φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά.
  5. Ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μαρμελάδα. Με τη ζύμη που κρατήσαμε πλάθουμε λεπτά μπαστουνάκια και στολίζουμε το γλυκό. Ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει τραγανή.

Μυστικά

Για να καταλάβουμε αν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, αδειάζουμε μία κουταλίτσα σε ένα πιάτο. Τραβάμε με το κουτάλι μια γραμμή πάνω της· αν δεν ξαναενωθεί το χώρισμα που δημιουργήθηκε, είναι έτοιμη και την κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 53.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βερίκοκα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT