40'
προετοιμασία
15' ψήσιμο
20'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Κομμάτια: για 60-80Διαδικασία
- Για τα πασχαλινά κουλουράκια χτυπάµε σε ένα γουδί λίγη ζάχαρη µε τους κρυστάλλους µαστίχας µέχρι να γίνουν σκόνη. Εναλλακτικά, χρησιµοποιούµε το µούλτι.
- Χτυπάµε στο µίξερ, σε µεσαία ταχύτητα, µε το φτερό, το βούτυρο µε τη ζάχαρη πολύ καλά (6-8 λεπτά) µέχρι να ασπρίσουν.
- Προσθέτουµε ένα-ένα τα αυγά και, αφού ενσωµατωθεί και το τελευταίο, το γάλα.
- Στη συνέχεια ρίχνουµε το αλεύρι µε το µπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τη µαστίχα και το αλάτι. Δεν θέλουµε πολύ ζύµωµα µόλις ενσωµατωθεί το αλεύρι, σταµατάµε
- Σκεπάζουµε τη ζύµη µας µε µια καθαρή πετσέτα και την αφήνουµε για 20 λεπτά.
- Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C.
- Ντύνουµε µε λαδόκολλα τη λαµαρίνα του φούρνου.
- Πλάθουµε τη ζύµη σε κουλουράκια ό,τι σχήµατος θέλουµε και τα ακουµπάµε πάνω στη λαµαρίνα.
- Αλείφουµε τα κουλουράκια µε το άλειµµα του κρόκου και τα βάζουµε στον φούρνο.
- Ψήνουµε τα πασχαλινά κουλουράκια για 15-20 λεπτά, µέχρι να πάρουν χρώµα.
Μυστικά
- Δεν ρίχνουμε όλο το αλεύρι μονομιάς, μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο.
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μισό γάλα με μισή κούπα χυμό πορτοκάλι.
- Χρησιμοποιούμε όποιο βούτυρο μας αρέσει. Προτείνουμε να πολύ αρωματικό.
- Αντί για μαστίχα, μπορούμε να βάλουμε ξύσμα πορτοκαλιού, λεμονιού ή 2-3 κάψουλες βανίλιας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 19.