Λέγεται ότι ζαμπόν Πάρμας είχε σερβιριστεί στον Αννίβα σε ένα συμπόσιο στην πόλη το 217 π.Χ. Σήμερα παρασκευάζεται με ειδική άδεια και η ονομασία απονέμεται μόνο στο ζαμπόν της Εμίλια-Ρομάνια, το οποίο σφραγίζεται με το έμβλημα του δουκάτου της Πάρμας.
30'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την πάπια ψητή με ζαμπόν Πάρμας αρχικά προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 220° C (σκάλα 7 στο γκάζι).
- Μουλιάζουµε το ψωµί στο γάλα.
- Βάζουµε µια µεγάλη κατσαρόλα µε νερό να πάρει βράση.
- Τρυπάµε το δέρµα της πάπιας παντού και την βάζουµε µέσα στο βραστό νερό µε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Την αφήνουµε να βράσει για 10-12 λεπτά.
- Στραγγίζουµε την πάπια σε ένα σουρωτήρι, µε την κοιλιά προς τα κάτω, για περίπου 10 λεπτά.
- Στεγνώνουµε την πάπια καλά παντού, µέσα και έξω, µε απορροφητικό χαρτί.
- Ψιλοκόβουµε 2 φέτες από το ζαµπόν Πάρµας και το ανακατεύουµε µε το σκόρδο, τον χοιρινό και τον µοσχαρίσιο κιµά, τα κρεµµύδια, την παρµεζάνα, τον µαϊντανό και το αυγό.
- Στύβουµε το ψωµί και το προσθέτουµε στο µείγµα, µαζί µε αλατοπίπερο. Ανακατεύουµε καλά, γεµίζουµε την κοιλιά της πάπιας µε το µείγµα και τη ράβουµε µε σπάγκο κουζίνας.
- Βάζουµε το λάδι, το βούτυρο και το δεντρολίβανο σε ένα ταψί και τα ζεσταίνουµε στον φούρνο για 5 λεπτά.
- Βάζουµε την πάπια στη µέση, µε το στήθος προς τα πάνω, και την ψήνουµε για 10 λεπτά.
- Την αλείφουµε µε τα υγρά του ταψιού και απλώνουµε τις υπόλοιπες φέτες ζαµπόν Πάρµας πάνω στο στήθος και στα µπούτια.
- Χαµηλώνουµε τη θερµοκρασία στους 190°C (σκάλα 5 στο γκάζι) και την ψήνουµε για άλλη 1 ώρα, αλείφοντάς τη µε τα υγρά του ταψιού, τακτικά.
- Βγάζουµε το ζαµπόν Πάρµας, αυξάνουµε τη θερµοκρασία στους 210°C (σκάλα 6-7 στο γκάζι) και την ξαναβάζουµε στον φούρνο για 10 λεπτά, µέχρι να ροδίσει.
- Ξεφουρνίζουµε, βγάζουµε την πάπια σε έναν δίσκο κοπής και την αφήνουµε να σταθεί για 10 λεπτά.
- Αφαιρούµε το λίπος από το ταψί µε ένα κουτάλι και σουρώνουµε τα υπόλοιπα υγρά σε µια µικρή κατσαρόλα.
- Ρίχνουµε το µπράντι και το κρασί και βράζουµε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 5 λεπτά, µέχρι να µείνει η µισή ποσότητα υγρού.
- Προσθέτουµε 150 ml νερό, αλατοπίπερο και µαγειρεύουµε για άλλα 5-6 λεπτά, µέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Προσθέτουµε την κρέµα, αφήνουµε να πάρει µία βράση και αδειάζουµε σε σαλτσιέρα.
- Αφαιρούµε τον σπάγκο από την πάπια, την κόβουµε και τη σερβίρουµε σε πιατέλα µε τη συνοδεία της σάλτσας.