Εµείς µπορούµε να παραγγείλουµε στο κρεοπωλείο µας πάπια ή να αναζητήσουµε σε µεγάλα σούπερ µάρκετ (ειδικά σε εορταστικές περιόδους). Οι Ισπανοί συνηθίζουν να βάζουν και λίγη σοκολάτα σε αυτή τη συνταγή. Εµείς µπορούµε αν θέλουµε, να την παραλείψουµε.
30'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Πάπια με αχλάδια, προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα µικρό µπολ αναµειγνύουµε το µοσχοκάρυδο, την πάπρικα, το γαρίφαλο και λίγο αλάτι και πιπέρι. Με το µείγµα αυτό «πανάρουµε» τα κοµµάτια της πάπιας.
- Ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µια µεγάλη κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρουµε την πάπια σε δόσεις, για περίπου 7-8 λεπτά, µέχρι να πάρει χρώµα.
- Αφαιρούµε την πάπια από την κατσαρόλα και την βάζουµε σε µια γάστρα.
- Αφαιρούµε από την κατσαρόλα όλο το λάδι, αφήνοντας 1 κουτ. της σούπας.
- Προσθέτουµε τη δάφνη, τα κρεµµύδια και τα καρότα.
- Σοτάρουµε σε µέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά ή µέχρι να πάρουν λίγο χρώµα.
- Ρίχνουµε το σκόρδο και ανακατεύουµε για 1 λεπτό.
- Ρίχνουµε το σέρι ή το κρασί και αφήνουµε να βράσει για 1 λεπτό.
- Προσθέτουµε το θυµάρι, την κανέλα, αλατοπίπερο και τον ζωµό και βράζουµε για περίπου 5 λεπτά, µέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Περιχύνουµε την πάπια µε τη σάλτσα και τα λαχανικά, σκεπάζουµε µε καπάκι τη γάστρα και ψήνουµε για 1 ώρα, γυρνώντας την πάπια στα µισά του ψησίµατος.
- Βάζουµε τα αχλάδια πάνω από την πάπια και ψήνουµε για ακόµη 30 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν.
- Βγάζουµε την πάπια µαζί µε τα αχλάδια, τα καρότα και τα κρεµµύδια µε τρυπητή κουτάλα και τα βάζουµε σε πιατέλα και τα διατηρούµε ζεστά.
- Πετάµε το ξύλο κανέλας.
- Μεταφέρουµε τα υγρά από τη γάστρα σε κατσαρόλα και βράζουµε σε µέτρια φωτιά, για 7-10 λεπτά, ή µέχρι να µειωθούν τα υγρά στο µισό.
- Σε ένα µπολ ανακατεύουµε τα αµύγδαλα µε τη σοκολάτα (αν βάλουµε).
- Τα ρίχνουµε στη σάλτσα και ανακατεύουµε µε το σύρµα, µέχρι να ενσωµατωθούν.
- Αποσύρουµε από τη φωτιά και περιχύνουµε µε τη σάλτσα την πάπια, τα αχλάδια και τα λαχανικά.