30'
προετοιμασία
3 ώρες ψήσιμο
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 11 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Ετοιμάζουμε το ραγού πάπιας από την προηγούμενη μέρα.
- Για το ψήσιμο της πάπιας, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140° C.
- Αλατοπιπερώνουμε την πάπια.
- Ζεσταίνουμε μια φαρδιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε (χωρίς άλλη λιπαρή ουσία) την πάπια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Βγάζουμε την πάπια με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος και πετάμε από την κατσαρόλα το λίπος που έβγαλε.
- Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το μπέικον για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό, αλατοπίπερο, τα καρότα, το σέλερι, τη δάφνη και την ντομάτα και βράζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Αδειάζουμε το όλον σε γάστρα, προσθέτουμε την πάπια, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοψήνουμε για 2 ώρες και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
- Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε την πάπια, την ξεκοκαλίζουμε και την ξεψαχνίζουμε, κόβοντας το ψαχνό σε μακρόστενες λωρίδες.
- Την ξαναβάζουμε στη γάστρα με τη σάλτσα και την αφήνουμε ένα βράδυ, να κρυώσει.
- Την επομένη, αφαιρούμε τη δάφνη και το λίπος που θα έχει ανέβει στην επιφάνεια και ξαναβάζουμε τη γάστρα στο φούρνο, χωρίς το καπάκι, προσθέτουμε το φασκόμηλο και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί καλά.
- Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Τα στραγγίζουμε, τα αδειάζουμε ζεστά στη γάστρα, ανακατεύουμε και μοιράζουμε στα πιάτα.
- Πασπαλίζουμε με το τυρί και σερβίρουμε, τις παπαρδέλες με ραγού πάπιας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 118.