10'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'
Υλικά
Κομμάτια: 8Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε pancakes με ξινόγαλα, σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε όλες τις σκόνες μαζί.
- Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το ξινόγαλα, τα αυγά και το βούτυρο.
- Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός (αφήνουμε να έχει κάποια γρομπαλάκια).
- Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις κάψει σχηματίζουμε μέσα δύο-τρια pancakes. Για το καθένα θα βάλουμε περίπου 2 κουτ. σούπας από τον χυλό, ώστε να γίνουν αφράτα.
- Ψήνουμε για 2 -3 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια και τότε γυρνάμε την τηγανίτα να ψηθεί και από την άλλη.
- Διατηρούμε τα pancakes με ξινόγαλα ζεστά, σκεπασμένα με πετσέτα, μέχρι να σερβίρουμε.
Μυστικά
- Δεν γίνεται με απλό γάλα αλλά με ξινόγαλα (αριάνι), που κάνει τα πάνκεϊκ πιο αφράτα.
- Ένα μυστικό είναι να μην ανακατέψουμε τον χυλό πάρα πολύ. Καλό είναι να μείνουν γρομπαλάκια μέσα.
- Τα πάνκεϊκ μπορούμε να τα κάνουμε όσο μεγάλα θέλουμε. Εμείς βάζουμε 2-3 κουταλιές της σούπας για το καθένα, τη μία πάνω στην άλλη, και με τη ράχη του κουταλιού τις απλώνουμε ελαφρώς για να κάνουμε το πάνκεϊκ στρογγυλό και επίπεδο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 34.