20'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
5 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 8-10Για τη σάλτσα βερίκοκου
Διαδικασία
- Για την πανακότα με σάλτσα βερίκοκου, μουλιάζουμε τη ζελατίνη για 20 λεπτά σε ένα μπολ με κρύο νερό.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια, σε μέτρια φωτιά για 8 – 10 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρουν μία βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Στύβουμε τη ζελατίνη με τα χέρια μας και την ανακατεύουμε στο μείγμα με το γάλα, μέχρι να διαλυθεί, και αφήνουμε να κρυώσει.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη μια παραλληλόγραμμη φόρμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα, στρώνουμε ομοιόμορφα και αφήνουμε στο ψυγείο για 4 – 5 ώρες, μέχρι να σφίξει.
Σάλτσα βερίκοκου:
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα βερίκοκα, με το λεμόνι και 100 ml νερό, σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το δεντρολίβανο και βράζουμε για 1- 2 λεπτά,μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το δεντρολίβανο και αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρισμα
- Αναποδογυρίζουμε την πανακότα σε μια πιατέλα, αφαιρούμε τη μεμβράνη, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε την πανακότα με σάλτσα βερίκοκου.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 122.