ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαυρομάτικα με σπανάκι, ντομάτα και ξερή μυζήθραΜαυρομάτικα με σπανάκι, ντομάτα και ξερή μυζήθρα Ο Γιάννης Μούσιος από την Ταβέρνα των Φίλων στον Κολωνό μάς έδωσε τη συνταγή για αυτή τη σαλάτα που συνδυάζει τρία διαφορετικά όσπρια με τα υλικά της χωριάτικης και κρίταμο τουρσί  ή καππαρόφυλλα. Καλοκαιρινή, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, μπορεί να μπει στη μέση του τραπεζιού αλλά και να σερβιριστεί και μόνη της. Είναι γεύμα κανονικό.

20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για την οσπριοσαλάτα, ξεκινάμε βράζοντας σε δυο μέτριες κατσαρόλεςσε άφθονο νερό τα ρεβύθια στη μία και τις βανίλιες Φενεού στην άλλη, για 45-50 λεπτά και για περίπου 20 λεπτά αντίστοιχα, μέχρι να μαλακώσουν όλα καλά. Αλατίζουμε προς το τέλος του βρασίματος.
  2. Στραγγίζουμε τα δύο όσπρια και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  3. Ξεπλένουμε πολύ καλά τη φάβα μέσα σε σουρωτήρι, κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό.
  4. Τη βράζουμε για 10-15 λεπτά, αλατίζοντάς την προς το τέλος. Δεν θέλουμε να λιώσει, θέλουμε να παραμείνει σπυρωτή, αλλά μαλακή. Την ξεπλένουμε με κρύο νερό μέσα σε ένα σουρωτήρι.
  5. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε όλα τα όσπρια και προσθέτουμε το αγγουράκι, τα κρίταμα (ή τα καππαρόφυλλα), το κρεμμύδι, τις ελιές, τα ντοματίνια, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
  6. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξίδι, καθώς και το ζουμί από το τουρσί (αν το χρησιμοποιήσουμε). Πασπαλίζουμε με ρίγανη, σκορπίζουμε τη φέτα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές με Φάβα

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT