ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελιτζάνες στο τηγάνι με 2 τρόπουςΜελιτζάνες στο τηγάνι με 2 τρόπους Στα νοτιοανατολικά προάστια του Ηρακλείου βρίσκεται ο καφενές των Αλευράδων, που σερβίρει έξοχους μεζέδες με παλιές μικρασιάτικες συνταγές. Το μαγαζί το άνοιξε ο Αντώνης Παναγιώταρος ή Αλευράς, όπως είναι το οικογενειακό παρατσούκλι, που το κονόμησαν από έναν θείο μυλωνά στη Σμύρνη. Τώρα τα κουμάντα κάνουν τα παιδιά του, ο Κωστής και η αδερφή του Μαρία.

5' προετοιμασία
5' τηγάνισμα
Σύνολο: 10'

Υλικά

Μερίδες: 1 μεζέ

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την ολόκληρη μελιτζάνα τηγανητή πλένουμε τη μελιτζάνα χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι.
  2. Τη χαράζουμε στη μέση κατά μήκος, ξεκινώντας από το κάτω μέρος, και φτάνουμε μέχρι το κοτσάνι, το οποίο δεν το κόβουμε για να μη χωριστούν τα δύο κομμάτια.
  3. Κάνουμε το ίδιο με το κάθε κομμάτι, χαράζοντάς το στα τρία κατά μήκος και κόβοντας μέχρι το κοτσάνι, αλλά χωρίς να τα χωρίσουμε.
  4. Ανοίγουμε ελαφρά τα κομμάτια, τα πασπαλίζουμε παντού με αλεύρι, αλάτι και πιπέρι, φροντίζοντας να καλυφθούν μέσα κι έξω, και βάζουμε τη μελιτζάνα να τηγανιστεί σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο που να τη σκεπάζει, μέχρι να μαλακώσει και να χρυσίσει από όλες τις πλευρές, για 5-6 λεπτά.
  5. Τη βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσει τα περιττά λάδια και τη σερβίρουμε ραντισμένη με το ξίδι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT