ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡεβυθοκεφτέδες σιφναίικοιΡεβυθοκεφτέδες σιφναίικοι«Είχαν πάρα πολλά ρεβύθια παλιά και, εκτός από ρεβυθάδα, τα έκαναν και κεφτέδες. Ό,τι φαΐ και να είχαμε, κάναμε και ρεβυθοκεφτέδες τηγανισμένους στη φωτιά στα ξύλα, για μεζέ. Και στα καφενεία, και στις βίζιτες στις γιορτές, τους σέρβιραν μαζί με κρασί και τσίπουρο. Εγώ αλέθω τα ρεβύθια στη μηχανή του κιμά, για να μη γίνουν λιώμα και να τα βρίσκεις στο δόντι. Το μυστικό είναι η μαντζουράνα να το πατεί [να είναι μπόλικη]», λέει το Μαρώ, η Σιφνιά μαγείρισσα, που μας έδωσε τη συνταγή στο οδοιπορικού του «Γ» στις Κυκλάδες.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα τηγάνισμα
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τους θρυλικούς ρεβυθοκεφτέδες της Σίφνου ξεπλένουμε τα ρεβύθια, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε περίπου 1 ώρα να στεγνώσουν.
  2. Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τις πατάτες και νερό τόσο ώστε να τις καλύπτει και βράζουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Τις στραγγίζουμε.
  4. Στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε ρίχνουμε τα ρεβύθια μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να ψιλοκοπούν, αλλά όχι να λιώσουν.
  5. Αν έχουμε μικρό κάδο, τα χτυπάμε σε δόσεις.
  6. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί και να σφίξει.
  7. Ρίχνουμε σε βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το ένα τρίτο του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  8. Πλάθουμε το μείγμα σε στρογγυλά κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού ή με ατρακτοειδές σχήμα σαν τα σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε σε δόσεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές.
  9. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT