Ο Λευτέρης Λαζάρου μάς δείχνει βήμα βήμα πώς να φτιάξουμε σουπιές μαγειρεμένες με ρύζι:
(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε τις σουπιές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, το πιπέρι και τον ζωμό λαχανικών, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα και ανακατεύουμε απαλά για 1-2 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε απαλά και συμμαγειρεύουμε για άλλα 5-7 λεπτά, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
Προσθέτουμε τις σουπιές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, το πιπέρι και τον ζωμό λαχανικών, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα και ανακατεύουμε απαλά για 1-2 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε απαλά και συμμαγειρεύουμε για άλλα 5-7 λεπτά, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Μυστικά
*Πώς καθαρίζουμε σουπιές: Τις βάζουμε για λίγη ώρα στην κατάψυξη να παγώσουν ελαφρώς, ώστε να κόβονται πιο εύκολα. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μια τομή στη ράχη των σουπιών, κατά μήκος της μιας άκρης του «οστού», και το αφαιρούμε. Τραβάμε προσεκτικά το κεφάλι με τα εντόσθια που είναι κολλημένα επάνω του, κόβουμε τα πλοκάμια από το κεφάλι και τα κρατάμε, ενώ πετάμε το κεφάλι και τα εντόσθια. Αφαιρούμε τη χαρακτηριστική ιριδίζουσα σακούλα με το μελάνι, με πολλή προσοχή για να μην ανοίξει. Τη βάζουμε σε μπολ και τη διατηρούμε στο ψυγείο για οποιαδήποτε χρήση. Τραβάμε προσεκτικά τα «πτερύγια» της σουπιάς για να αφαιρέσουμε το δέρμα της.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 137.