ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦοινικωτά, οι κουραμπιέδες της Κύπρου Στο ιστορικό γαλακτοπωλείο της Ομόνοιας φτιάχνουν μερικούς από τους πιο νόστιμους, αφράτους κουραμπιέδες που έχουμε φάει ποτέ. Η παλιά συνταγή του παππού Νίκου (ιδρυτή του καταστήματος), όπως την έκαναν στο χωριό του, έχει εξελιχθεί από την οικογένεια Καραγεώργου και από τους μάστορες που εργάστηκαν κατά καιρούς στη «Στάνη». Κάτι έχουν βγάλει, κάτι έχουν βάλει τα τελευταία 80 χρόνια, έτσι ώστε να τελειοποιηθούν, να είναι τόσο αφράτοι, με μπόλικο τραγανό αμύγδαλο και μυρωδιά που τρυπάει τη μύτη.
45'
προετοιμασία
18' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 3'
Υλικά
Βάρος: για περίπου 1.500 γρ.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τους κουραμπιέδες «Στάνης», ξεκινάμε και προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη μέσα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το βούτυρο και τα χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα.
Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι και τα χτυπάμε για πολύ λίγο ακόμα, ίσα να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε απαλά, για να σκορπίσουν ομοιόμορφα στο μείγμα.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε πολύ μικρές μπαλίτσες, περίπου σαν ένα ντοματίνι τσέρι.
Τους αραδιάζουμε σε μεγάλο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, έτσι ώστε να υπάρχει μια μικρή απόσταση μεταξύ τους, και τους ψήνουμε για περίπου 18 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, τους αφήνουμε να κρυώσουν και τους ραντίζουμε ελαφρώς με τα δάχτυλα με το μείγμα νερού-ανθόνερου.
Βάζουμε την επιπλέον άχνη σε ένα βαθύ μπολ. Ρίχνουμε τους κουραμπιέδες στο μπολ, σε δόσεις, και ανακατεύουμε προσεκτικά, για να καλυφθούν με άφθονη άχνη.
Τους τακτοποιούμε ωραία σε πιατέλα και, αν θέλουμε, κοσκινίζουμε από πάνω επιπλέον άχνη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.