ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜουσακάς light με άπαχο κιμά, ψητά λαχανικά και γιαουρτόκομμαΜουσακάς light με άπαχο κιμά, ψητά λαχανικά και γιαουρτόκομμαΟργανωθείτε με τα τηγανίσματα και τα ψησίματα των λαχανικών, ακόμα και από την προηγούμενη ημέρα, και ετοιμάστε έναν μπελαλίδικο μεν, αλλά αξεπέραστο σε νοστιμιά μουσακά, τον βασιλιά του κυριακάτικου τραπεζιού.

1 ώρα προετοιμασία
2 ώρες και 30' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 32 εκ., για 6 μερίδες

Για τα λαχανικά και το ταψί

Για τον κιμά

Για την μπεσαμέλ

Διαδικασία

Λαχανικά

  1. Για τον μουσακά ξεκινάμε με τα λαχανικά.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C.
  3. Στρώνουμε με λαδόκολλα δύο μεγάλα ταψιά και αραδιάζουμε εκεί τις φέτες ντομάτας. Τις ραντίζουμε με 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ψήνουμε για 1 ώρα.
  4. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα ταψιά κατά μέρος.
  5. Όσο ψήνονται οι ντομάτες, βάζουμε τις φέτες μελιτζάνες σε μια λεκάνη με άφθονο κρύο νερό και 1 φλιτζ. τσαγιού αλάτι και τις αφήνουμε για 1 ώρα. Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε καλά.
  6. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 5 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν.
  7. Τις απλώνουμε σε ένα στρώμα από 5-6 φύλλα χαρτί κουζίνας και τις αφήνουμε να στραγγίξουν για 2 ώρες (ο χρόνος φαίνεται υπερβολικός, αλλά μόνο έτσι θα δώσουν όλη τη νοστιμιά τους και θα είναι συνάμα πολύ ελαφρύτερες).
  8. Στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε τις λωρίδες πιπεριάς για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
  9. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να στραγγίξουν και αυτές σε παχύ στρώμα από χαρτί κουζίνας.
  10. Τέλος, στο ίδιο λάδι (ωραία αρωματισμένο από τα προηγούμενα υλικά) τηγανίζουμε τις πατάτες σε δόσεις, μέχρι να αποκτήσουν μια λεπτή, διάφανη τραγανή κρούστα χωρίς να ροδίσουν. Τις στραγγίζουμε με τον ίδιο τρόπο.

Κιμάς

  1. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τους δύο κιμάδες για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  2. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη δάφνη, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπαχάρι, το μισό μοσχοκάρυδο, τον κόλιανδρο, την κανέλα, το γαρίφαλο, αλάτι και πιπέρι.
  3. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά ακόμα ή μέχρι ο κιμάς να γίνει σπυρωτός.
  4. Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 2 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, 400 ml νερό και τον μαϊντανό.
  5. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να γίνει ο κιμάς και να σωθούν τα περισσότερα υγρά.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Με ένα πιρούνι «ψαρεύουμε» από το μείγμα τη δάφνη, την κανέλα και το γαρίφαλο και τα πετάμε.
  7. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μοσχοκάρυδο και το πιπέρι καγιέν και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται. Ανακατεύουμε καλά.

Μπεσαμέλ

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε πασπαλιστά το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
  2. Καβουρδίζουμε το αλεύρι για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ξανθύνει και να σκορπίσει ωραίο άρωμα.
  3. Προσθέτουμε το γάλα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας έντονα και συνεχώς με το σύρμα.
  4. Μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά, πάντα ανακατεύοντας, μέχρι η μπεσαμέλ να δέσει, αλλά όχι να πήξει.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας έντονα με το σύρμα μετά από κάθε προσθήκη, για να μην ψηθούν και στερεοποιηθούν.
  6. Τέλος, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε καλά για να λιώσει και να ενσωματωθεί.

Συναρμολόγηση + Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Απλώνουμε στο ταψί τις φέτες πατάτας σε δύο στρώσεις. Από πάνω τακτοποιούμε τις μελιτζάνες, επίσης σε δύο στρώσεις, και τις καλύπτουμε με τις μισές ντομάτες.
  3. Σκορπίζουμε τις λωρίδες πιπεριάς και τον μισό βασιλικό.
  4. Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες φέτες ντομάτας και σκορπίζουμε τον υπόλοιπο βασιλικό.
  5. Απλώνουμε τον κιμά σε ομοιόμορφη στρώση και ισιώνουμε την επιφάνεια. Αδειάζουμε την μπεσαμέλ πάνω στον κιμά σε ομοιόμορφη στρώση και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  6. Ψήνουμε τον μουσακά για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η μπεσαμέλ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT