ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣDanubio salato - Γεμιστό μπριόςΓεμιστό μπριός (Danubio salato)
20' προετοιμασία
20' ψήσιμο
1 ώρα και 35' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'

Υλικά

Τεμάχια: για περίπου 8 bagels

Για την επικάλυψη

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα μπέιγκελ της Νέας Υόρκης, αρχικά ρίχνουμε, σε ένα μπολ, το μισό νερό.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε για 5 λεπτά.
  3. Μετά ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
  4. Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μπολ με το χέρι) ανακατεύουμε με τον γάντζο το αλεύρι και το αλάτι.
  5. Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και το υπόλοιπο νερό.
  6. Ζυμώνουμε επίμονα για 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ελαστική και κάπως σφιχτή ζύμη. Αν χρειαστεί, διορθώνουμε με λίγο χλιαρό νερό ή αλεύρι.
  7. Λαδώνουμε ένα μπολ.
  8. Βάζουμε τη ζύμη, τη λαδώνουμε και σκεπάζουμε με πετσέτες.
  9. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  10. Χτυπάμε με το χέρι τη ζύμη για να «πέσει», σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλα 15 λεπτά.
  11. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια (χρησιμοποιούμε ζυγαριά, για να είναι ισοβαρή τα κομμάτια).
  12. Σε μια επιφάνεια εργασίας πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια.
  13. Αλευρώνουμε τα δάχτυλά μας και πιέζουμε στο κέντρο κάθε μπάλας μέχρι να δημιουργηθεί ένα δαχτυλίδι, το οποίο αργά και προσεκτικά ανοίγουμε τόσο, ώστε ο κύκλος στη μέση να είναι το 1/3 της συνολικής διαμέτρου του bagel.
  14. Λαδώνουμε μια λαδόκολλα.
  15. Αφήνουμε το bagel, μέχρι να ετοιμάσουμε και τα υπόλοιπα.
  16. Τα σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
  17. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  18. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό που σιγοβράζει βάζουμε με τρυπητή κουτάλα τα bagels, σε δόσεις. Σχεδόν αμέσως θα ανέβουν στην επιφάνεια.
  19. Σιγοβράζουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά ή για 2 λεπτά, αν θέλουμε τα bagels μας να είναι πιο μαστιχωτά.
  20. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδωμένο χαρτί ψησίματος.
  21. Πασπαλίζουμε με το υλικό επικάλυψης της αρεσκείας μας (μπορούμε να βάλουμε διαφορετικό στο καθένα).
  22. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
  23. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  24. Τρώμε τα μπέιγκελ της Νέας Υόρκης σκέτα ή κομμένα στη μέση, με υλικά της αρεσκείας μας (τυρί κρέμα, λαχανικά, αλλαντικά).

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 146.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Σουσάμι

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT