ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝτομάτες γεμιστές με φέτα, μελιτζάνες και πέστοΝτομάτες γεμιστές με φέτα, μελιτζάνες και πέστο

«Οι ντομάτες με τη γέμιση τυριού και την ξεροψημένη κρούστα ήταν η σπεσιαλιτέ στο χωριό της γιαγιάς μου, στον Κουμάρο. Τις μαγειρεύουν με μοναδικό μεράκι και τις σερβίρουν στο πανηγύρι του χωριού, που είναι στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου. Τις κάνουν και στο Ξώμπουργκο, στο πανηγύρι της Ίεράς Καρδίας του Ίησού, τον Ίούλιο. Θυμάμαι που είχε ο παππούς μου ένα χωράφι με μια μεγάλη συκιά κι από κάτω κάτι πέτρινα τραπέζια όπου καθόμασταν να φάμε, και ήταν μεγάλη χαρά όταν πηγαίναμε εκεί παιδιά κι είχε η γιαγιά μου φτιαγμένες αυτές τις ωραίες ντομάτες. Δεν υπήρχε τότε τόση αφθονία, είχαμε ντομάτες μόνο το καλοκαίρι, και ήταν πολύ χαρακτηριστικό πανηγυριώτικο φαγητό», λέει η Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου που μας έφτιαξε τη συνταγή στο πλαίσιο του οδοιπορικού του «Γ» στις Κυκλάδες.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Τεμάχια: 30-40

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ντοματούλες γεμιστές με τυρί, ξεκινάμε πλένοντας καλά τις ντομάτες και κόβουμε ένα «καπάκι» από την πλευρά του κοτσανιού. Τις αδειάζουμε προσεκτικά με ένα κουταλάκι.
  2. Ρίχνουμε την ψίχα ντομάτας στον πολυκόφτη και την πολτοποιούμε. Από τον πολτό αυτόν αφαιρούμε 1 φλιτζ. τσαγιού, που θα τον αφήσουμε στο ψυγείο για άλλη χρήση. Τον υπόλοιπο τον αδειάζουμε σε μπολ.
  3. Αλείφουμε με λίγο από το λάδι ένα ταψί (που να χωράει τις ντομάτες ακριβώς) και τακτοποιούμε τα κελύφη ντομάτας.
  4. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
  5. Προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το τυρί, τα αυγά, τη ζάχαρη και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και να σχηματιστεί ένα σφιχτό μείγμα. Αν δεν είναι, προσθέτουμε λίγο τυρί ακόμα.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  9. Γεμίζουμε με το μείγμα τις ντομάτες και βάζουμε πάνω σε καθεμιά λίγο από το βούτυρο. Δεν θα τις κλείσουμε με το «καπάκι» τους.
  10. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα στην επιφάνεια.
  11. Ξεφουρνίζουμε και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, μέχρι να γίνουν χλιαρές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT