40'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 8-10Για τους ντοματοκεφτέδες (περίπου 40 - 45 τμχ.)
Για τη φάβα
Διαδικασία
Ντοματοκεφτέδες
- Για να φτιάξουμε τους ντοματοκεφτέδες, πρώτα χαράσσουμε τις ντομάτες χιαστί στη βάση τους.
- Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τις ντομάτες για 20 δευτερόλεπτα.
- Τις βγάζουμε με και τις βουτάμε σε βαθύ μπολ με παγωμένο νερό για 1/2 λεπτό. Ετσι θα σταματήσουμε το βρασμό και η φλούδα θα ξεκολλήσει εύκολα από τη σάρκα.
- Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε στη μέση οριζόντια και τις στύβουμε να φύγουν τα περισσότερα σπόρια.
- Τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και τις αφήνουμε για 1 ώρα, να στραγγίξουν τα υγρά.
- Τις ψιλοκόβουμε και τις βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε με κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός πολτός. Αν το μείγμα είναι περισσότερο υδαρές από όσο θέλουμε, προσθέτουμε λίγο (1 - 2 κουτ. σούπας) αλεύρι.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλύψει τo 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά από το μείγμα και τηγανίζουμε για περίπου 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε τους ντοματοκεφτέδες με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν.
Φάβα
- Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα καρότα και αλατοπίπερο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.
- Προσθέτουμε τη φάβα, το δαφνόφυλλο, ανακατεύουμε για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί και η φάβα, και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει καλά όλα τα υλικά.
- Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας κάθε τόσο για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Αν σωθεί το νερό προτού βράσει και διαλυθεί η φάβα, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό. Στο τέλος, η φάβα πρέπει να έχει πιει τα υγρά και να έχει σχεδόν λιώσει.
- Την αδειάζουμε στον πολυκόφτη, ρίχνουμε αλατοπίπερο και το χυμό λεμονιού και χτυπάμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
- Σερβίρουμε τη φάβα με τους ντοματοκεφτέδες.
Οι Ντοματοκεφτέδες και η φάβα απαιτούν τον συντοπίτη τους: ένα σαντορινιό Ασύρτικο! Εναλλακτικά, θα σας πρότεινα ένα σαντορινιό, επίσης ροζέ, από Μανδηλαριά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 148.