30'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Τεμάχια: 20Διαδικασία
- Για τους ντοματοκεφτέδες με αντζούγιες και τρία μυρωδικά ξεκινάμε και σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο τη 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, σκεπάζουμε με ένα καπάκι (ακόμα και από μεγαλύτερη κατσαρόλα) και το σιγοψήνουμε για 7 - 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει, αλλά όχι να μαυρίσει.
- Αν στεγνώσει προτού μαλακώσει, ρίχνουμε ελάχιστο νερό (περίπου 1 κουτ. σούπας) και συνεχίζουμε μέχρι να μαλακώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το κρεμμύδι να κρυώσει.
- Ξεπλένουμε πολύ καλά τις αντσούγιες, αν είναι στο αλάτι, τις ανοίγουμε στη μέση και αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο. Τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
- Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε τις 3 ντομάτες στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Την τέταρτη ντομάτα την ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα σπόρια και την κόβουμε σε μικρούς κύβους, τους οποίους προσθέτουμε στο μπολ με τις τριμμένες ντομάτες.
- Προσθέτουμε τις αντσούγιες, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, αλάτι με σύνεση (γιατί οι αντσούγιες είναι αλμυρούτσικες) και πιπέρι.
- Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε 1+1/4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι και τη μαγειρική σόδα και τα προσθέτουμε στο μείγμα με τις ντομάτες, ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι. Ο χυλός πρέπει να είναι πηχτός, οπότε, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι επιπλέον.
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο 2 δάχτυλα ελαιόλαδο (περίπου 3 εκ.) και το βάζουμε να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Οταν το λάδι κάψει, παίρνουμε ποσότητες από το χυλό με ένα κουτάλι της σούπας και με ένα δεύτερο κουτάλι τις «σπρώχνουμε», ώστε να γλιστρήσουν στο καυτό λάδι.
- Τηγανίζουμε τους κεφτέδες και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τους βγάζουμε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας.
- Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με μια πράσινη σαλάτα με άνηθο και κουκουνάρι.
Όσο κι αν είμαστε καλοί στο τηγάνι, οι ντοματοκεφτέδες κρατούν μια λιπαρότητα που μας υποχρεώνει σε κρασιά που θα την ισορροπήσουν. Ασύρτικο επικεφαλής λόγω εντοπιότητος -Σαντορίνη γάρ- και ακόμα Μαντινείες, ροζέ Μοσχοφίλερα, Ρετσίνες και, φυσικά, σταρένιες παγωμένες μπίρες!
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 51.