ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚολοκυθοκεφτέδες light, στον φούρνο, με ανθότυροΚολοκυθοκεφτέδες light, στον φούρνο, με ανθότυρο

Δυστυχώς, το σαντορινιό ντοματάκι και οι καλλιεργητές του είναι είδη προς εξαφάνιση και, αν δεν γίνει κάτι σύντομα, αυτές οι γεύσεις θα γίνουν μακρινή ανάμνηση. Το ντοματάκι της Σαντορίνης είναι σκληρόπετσο, με πολλά σπόρια, και έχει δάγκωμα και επίγευση. Το ίδιο και οι ντοματοκεφτέδες αυτοί, που καλό είναι να γίνουν με τις καλύτερες δυνατές σφικτόσαρκες και ώριμες ντομάτες, όπως π.χ. Χοντροκατσαρή Καλαμάτας ή Μπατάλα Βραυρώνας, ή με καλής ποιότητας ντοματίνια.

40' προετοιμασία
5' τηγάνισμα
Σύνολο: 45'

Υλικά

Κομμάτια: για περίπου 40

Διαδικασία

  1. Για τους ντοματοκεφτέδες, ξεκινάμε και σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε τις κομμένες ντομάτες (ή ντοματίνια) και τα κρεμμύδια και πιέζουμε και στύβουμε με τις παλάμες μας, μέχρι η ντομάτα να βγάλει τους χυμούς της.
  2. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με τα χέρια, μέχρι να φτιάξουμε έναν πυκνό χυλό. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι, ανάλογα με το πόσο ζουμί θα βγει από τις ντομάτες, μέχρι να πετύχουμε την ιδανική σύσταση.
  3. Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, με τη στάθμη του να φτάνει τα 2-3 εκ., και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  4. Ρίχνουμε στο καυτό λάδι δόσεις από τον χυλό όσο 1 κουτ. σούπας και πιέζουμε ελαφρά με το κουτάλι για να πλατύνει λίγο κάθε δόση.
  5. Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι κεφτέδες από τη μία πλευρά και τους γυρίζουμε και από την άλλη – το πλατύ σχήμα βοηθά να τηγανιστούν ομοιόμορφα και να γίνουν ρόδινοι και τραγανοί.
  6. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας προτού σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT