ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝτομάτες γεμιστές με ρύζι και τουρλού λαχανικώνΝτομάτες γεμιστές με ρύζι και τουρλού λαχανικών Αν θέλουμε να μαγειρέψουμε ελαφριά, είναι καλή ιδέα να λοξοκοιτάξουμε προς το συνταγολόγιο της ελληνικής κουζίνας. Αυτές οι γεμιστές ντομάτες έχουν 516 Kcal/μερίδα. Όπως λέει η Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος, «το πιάτο-σύμβολο του ελληνικού καλοκαιριού αποτελεί μια εξαιρετικά πλούσια πηγή βιταμίνης C, φυλλικού οξέος, μαγνησίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β, ενώ περιέχει αξιόλογη ποσότητα ιχνοστοιχείων, όπως ο χαλκός, το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγγάνιο και ο φώσφορος. Δεδομένου ότι οι πρωτεΐνες που περιέχει (όπως αυτή του ρυζιού) είναι χαμηλής βιολογικής αξίας (δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό), θα πρέπει να συνδυάζεται με κάποια πηγή ζωικής πρωτεΐνης, όπως τυρί, κοτόπουλο, κρέας, για να αποτελέσει ένα πλήρες πιάτο».

Στα γεμιστά μας μπορούμε να βάλουμε στη γέμιση, εκτός από ρύζι, πλιγούρι ή φαγόπυρο. Και αντί για το βρώσιμο «καπάκι» της ντομάτας, μπορούμε να βάλουμε φέτα κολοκυθιού όπως κάνουμε σε αυτή τη συνταγή ή ένα ντοματίνι κομμένο στη μέση ή ένα καρέ πιπεριάς Φλωρίνης – νόστιμα κόλπα που μας έδειξαν οι Ρωμιοί της Πόλης.

 

40' προετοιμασία
2 ώρες και 15' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 55'

Υλικά

Μερίδες: 6-7

Για τη γέμιση

Για την επιφάνεια

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις γεμιστές ντομάτες με ρύζι και μυρωδικά κόβουμε από τις ντομάτες τα «καπάκια» τους και αφαιρούμε με ένα κουταλάκι την ψίχα τους, την ψιλοκόβουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά τις ντομάτες και τις τακτοποιούμε σε ταψί που να τις χωράει ακριβώς μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Γέμιση

  1. Σε φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα τριμμένα κολοκυθάκια μαζί με αλατοπίπερο και 2-3 κουτ. σούπας νερό.
  2. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αχνίζουμε σε χαμηλή φωτιά για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι και 40 ml ελαιόλαδο, μετριάζουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λαδωθούν καλά οι κόκκοι του.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να γίνει χλιαρό.
  6. Θα είναι αρκετά ζουμερό, αλλά έτσι το θέλουμε.
  7. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ψίχα από τις ντομάτες, τα 90 γρ. από τα κουκουνάρια, τον δυόσμο, τις σταφίδες και 40 ml ελαιόλαδο.
  8. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  10. Γεμίζουμε τις ντομάτες με το μείγμα και σκεπάζουμε με τις φέτες κολοκυθιού.
  11. Σε μπολ ανακατεύουμε τον χυμό ντομάτας με 150 ml νερό και 50 ml ελαιόλαδο και περιχύνουμε τα γεμιστά.
  12. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 2 ώρες, χωρίς να καλύψουμε το σκεύος, μέχρι το φαγητό να μελώσει.
  13. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα γεμιστά να κρυώσουν.
  14. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την επιφάνεια και κάθε γεμιστή ντομάτα την πασπαλίζουμε με λίγο από το αρωματικό μείγμα.
  15. Τις βγάζουμε από το ζουμί του ταψιού και τις μοιράζουμε σε πιάτα.

Στο ποτήρι μας: Ροζέ Ξινόμαυρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT