20' προετοιμασία
1 ώρα και 10' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6 ντομάτες

Για τον πουρέ

Διαδικασία

Πουρές

  1. Για να ετοιμάσουμε τις ντομάτες γεμιστές με ψάρι και πουρέ πατάτας σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις πατάτες, αλάτι και νερό τόσο ώστε να τις καλύπτει και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε στον μύλο λαχανικών ή με το πρες πουρέ (όχι στο μπλέντερ, γιατί θα γίνει ο πουρές σαν κόλλα).
  3. Ρίχνουμε τον πουρέ στην κατσαρόλα μαζί με το γάλα, το βούτυρο και αλατοπίπερο.
  4. Ζεσταίνουμε τα υλικά σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με κουτάλα για περίπου 1-2 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το γάλα και το βούτυρο και να σχηματιστεί ένας αφράτος, λείος πουρές.
  5. Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Ντομάτες

  1. Κόβουμε από τις ντομάτες ένα «καπάκι» στην πλευρά με το κοτσάνι και με ένα μικρό κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό, όπως κάνουμε στα γεμιστά.
  2. Κρατάμε τα καπάκια και τη σάρκα από τις ντομάτες κατά μέρος.
  3. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 40 ml από το μετρημένο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
  4. Ρίχνουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό, αλατοπίπερο και 2 κουτ. σούπας από τη σάρκα της ντομά- τας που είχαμε κρατήσει στην άκρη (την υπόλοιπη τη διατηρούμε στο ψυγείο, σε καλά κλεισμένο μπολ, για άλλη χρήση).
  5. Ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
  6. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ψάρι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί που ιδανικά να χωράει τις ντομάτες ακριβώς.
  8. Βάζουμε τις ντομάτες στο ταψί και με ένα κουτάλι τις γεμίζουμε εναλλάξ, με μία στρώση πουρέ, μία στρώση από το μείγμα του τηγανιού, το ψάρι και στο τέλος άλλη μία στρώση πουρέ.
  9. Καλύπτουμε με τα καπάκια από τις ντομάτες που είχαμε κρα- τήσει στην άκρη και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι και να μαλακώσουν οι ντομάτες.
  10. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε περίπου 20 λεπτά να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT