ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓεμιστά λαδερά με μάραθο και δυόσμοΓεμιστά από την Κρήτη, με μάραθο και δυόσμο «Πού και πού ενδιάμεσα από τις ντομάτες βάζω και καμιά πατάτα καρφωτή», λέει η Ερμουπολίτισσα κυρία Μαρίκα Πρέκα, που μας έδωσε τη συνταγή, καθώς ετοιμάζει το ταψί με τα γεμιστά. Ποτέ δεν ψήνει ένα φαγητό στον φούρνο μόνο του, πάντα θα βάλει δύο τουλάχιστον.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις ντομάτες γεμιστές με κουκουνάρια και σταφίδες, ξεκινάμε κόβοντας από τις ντομάτες τα «καπάκια» τους, από τη μεριά με το κοτσάνι, και τα κρατάμε στην άκρη.
  2. Αφαιρούμε με ένα κουταλάκι την ψίχα από τις ντομάτες και την πολτοποιούμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε.
  3. Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά τις ντομάτες και τις τακτοποιούμε σε ταψί που να τις χωράει ακριβώς. Στον πολτό ντομάτας, προσθέτουμε αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  5. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το ρύζι με τα ξερά και φρέσκα κρεμμύδια, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, το κεφαλοτύρι, τον μαϊντανό, το καρότο, την πιπεριά και αλατοπίπερο.
  6. Γεμίζουμε τις ντομάτες με τη γέμιση, κλείνουμε με τα καπάκια, μπήγουμε τις πατάτες εδώ κι εκεί ανάμεσα στα γεμιστά, σαν σφήνες.
  7. Περιχύνουμε με τη σάλτσα από τις ντομάτες και συμπληρώνουμε με λίγο νερό (αν χρειάζεται) τόσο ώστε τα υγρά να καλύψουν τις ντομάτες μέχρι τη μέση.
  8. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και οι πατάτες και τα γεμιστά να έχουν ροδίσει την επιφάνεια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT