ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡεθεμνιώτικα ντολμαδάκια με ρύζι και αρωματικάΝτολμαδάκια από το Ρέθυμνο με ρύζι, ντομάτα και μυρωδικά
1 ώρα και 30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 30'

Υλικά

Τεμάχια: 60

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, ξεκινάμε μουλιάζοντας το ρύζι σε κρύο νερό για περίπου 1 ώρα. Το στραγγίζουμε.
  2. Ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει για 1/2 - 1 λεπτό, ώστε να απομακρύνουμε τη γεύση της άρμης, και τα στραγγίζουμε.
  3. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με τη ζάχαρη και αλατοπίπερο για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 20 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι και να γίνει διάφανο.
  5. Ελέγχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανακατεύουμε με μια κουτάλα και προσθέτουμε λίγο νερό, αν χρειαστεί.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το δυόσμο και τον άνηθο, 50 ml χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
  7. Ξεδιαλέγουμε τα πιο μεγάλα και σκληρά αμπελόφυλλα (περίπου 15) και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε ένα-ένα τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα και βάζουμε στο κέντρο τους 1 κουτ. γλυκού από τη γέμιση.
  8. Διπλώνουμε τις δύο άκρες του φύλλου προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολάκι. Επειδή το ρύζι με το μαγείρεμα θα φουσκώσει, προσέχουμε να μην τυλίξουμε πάρα πολύ σφιχτά το ντολμαδάκι. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Αν περισσέψει γέμιση, τη μαγειρεύουμε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό, και έτσι έχουμε ένα νόστιμο πιλάφι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 104.

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT