ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΖαμπαγιόνε: η διάσημη ιταλική κρέμα με κρόκους και κρασίΖαμπαγιόνε: η διάσημη ιταλική κρέμα με κρόκους και κρασίΟ ήχος από το κουταλάκι που χτυπούσε μέσα στο φλιτζάνι είναι το ξυπνητήρι των παιδικών μας χρόνων – δεν υπάρχει πιτσιρίκι στη Σύρο που να μην το έχει κυνηγήσει η μάνα του με ένα φλιτζάνι ντεκότο (αυγό χτυπητό με ζάχαρη) στα χέρια της. Για τα πιο τζαναμπέτικα πιτσιρίκια εφευρέθηκε η παραλλαγή με κακάο και για τις πολύ δύσκολες περιπτώσεις επιχειρήθηκε και προσθήκη κονιάκ. Η σεφ Λίνα Φουρνιστάκη  το προτείνει ως ελαφρύ επιδόρπιο, κάτι σαν ζαμπαγιόν, οπότε και το αυγό με την τεχνική αυτή παστεριώνεται.

5' προετοιμασία
15' παρασκευή
Σύνολο: 20'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για την καραμέλα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ντεκότο σαν ζαμπαγιόν, ξεκινάμε βάζοντας όλα τα υλικά για το ντεκότο σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ένα μεταλλικό μπολ που στερεώνουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που κοχλάζει) και ανακατεύουμε με το σύρμα διαρκώς για περίπου 15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να σχηματιστεί μια λεία μπεζ κρέμα.
  2. Σερβίρουμε το ντεκότο σε ατομικά μικρά μπολ ή γυάλινα ποτήρια ή σε πορσελάνινα φλιτζάνια.

Καραμέλα

  1. Ανακατεύουμε σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη με το λεμόνι για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει και να γίνει καραμέλα.
  2. Βουτάμε στη λιωμένη καραμέλα ένα πιρούνι και το τινάζουμε πάνω από ένα μεγάλο πλαστικό μπολ, ώστε να δημιουργηθούν κλωστές από καραμέλα. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία ώσπου να δημιουργηθεί ένα «σύννεφο» από ίνες καραμέλας. Παίρνουμε κομμάτια για να γαρνίρουμε το ντεκότο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 141.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κονιάκ

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT